Вирусологът към БАН проф. Радостина Александрова заяви, че се надява подобна пандемия да не се повтори, но допълни, че светът ще бъде по-подготвен, ако това се случи. 

"Светът се умори от ограниченията. Свободата е нещо много свято и ценно. Хората винаги ще бранят свободата си, въпросът е винаги да бъдем и добре информирани, за да знаем как да се грижим за себе си", каза проф. Александрова относно протестите в Китай заради нови COVID ограничения. 

„Това, което в момента се разпространява в света, са подвариантите на „Омикрон“. BA.5 е доминиращият в Европа. Всичко, което ни поднася SARS-COV2, трябва да се следи в световен мащаб, за да знаем има ли нови мутации и трябва ли да очакваме нови изненади“, обясни вирусологът пред bTV.

По думите ѝ COVID варианта „Омикрон“ не трябва да бъде подценяван.

„Три години след появата на този вирус, при наличието на толкова много видове ваксини, с толкова много ваксинирани хора, с толкова много хора, които са боледували светът категорично не е същият. Това, което е по-важно за мен, е че се надявам правителствата, институциите, учените са направили своите изводи“, каза още проф. Александрова.