• Висококалоричната храна вече е достъпна и за бедните. Богатите обаче могат да си позволят качествена
  • В САЩ хората с високи доходи живеят с около 15 години по-дълго от тези с ниски
  • Ако изцяло излекуваме рака, животът на хората над 50 г. ще се удължи с 3 години
  • АКГ е молекула, която човешкото тяло произвежда. На тази база сме създали добавка. Според първите изследвания хора, които я вземат 7 месеца, връщат биологична си възраст със 7 г.
  • Пушенето скъсява живота с 8 г., но ако откажете цигарите, след 10 г. рискът е съвсем малко по-висок от този, ако не сте пушили

Професор Брайън Кенеди е световноизвестен изследовател в областта на дълголетието.

Той е автор на над 170 статии по темата за човешкото стареене. Към момента е почетен професор по биохимия и физиология в най-реномирания институт в цяла Азия - Yong Loo Lin School of Medicine, към Националния университет в Сингапур. Директор е на Центъра за здравословно дълголетие към националната университетска здравна система, оглавява програмата за транслационни изследвания за здравословно дълголетие и Азиатския център за репродуктивно дълголетие и равенство. Изследванията, посветени на предотвратяване на процесите на стареене, които се провеждат в университета в Сингапур, се стремят да докажат, че интервенциите за дълголетие могат да бъдат успешно използвани за удължаване на продължителността на живота и здравето без тежки заболявания и с висока степен на функционалност.

От 2010 г. до 2016 г. проф. Кенеди е президент и главен изпълнителен директор на института BUCK в Съединените щати - независим биомедицински изследователски институт, който изследва стареенето и свързаните с възрастта заболявания. Той е хоноруван преподавател в Катедрата по биохимия във Вашингтонския университет и съдейства активно в редица биотехнологични компании. Д-р Кенеди е бил гост-професор в Института за изследване на стареенето към Медицинския колеж в Гуангдонг от 2009 до 2014 г. Докторската си степен защитава в лабораторията на Леонард Гуаренте в Масачузетския технологичен институт, където публикува първата си статия, свързваща сиртуините със стареенето.

Тази седмица той бе удостоен със “доктор хонорис кауза” на Медицинския университет в София. В деня на церемонията бе подписан и меморандум между МУ – София, и Националния университет на Сингапур за съвместна научноизследователска дейност и обмен на опит в областта на геронтологията и продължителността на живота.

- Професор Кенеди, напоследък често се появяват съобщения, че науката е открила методи за удължаване на човешкия живот до 500 и дори до 800 години. Има и книги на темата. Това реално ли е?

- Не мисля, че сме на 500 години все още. Но има много потенциални идеи, които в по-далечно бъдеще могат да удължат значително човешкия живот. Те обаче са в етапа на ранните изследвания. Интервенциите, с които експериментираме сега, могат да продължат живота и здравето с 5 или 10 години. Но дори и това ще е голяма победа.

Едно сравнение - ако изцяло излекуваме рака, тогава животът на хората над 50 ще се удължи с 3 години. Аз смятам, че това, което правим за дълголетието, ще има по-голям ефект, дори с днешните интервенции. И най-важното е, че те ще поддържат хората здрави.

Сега медицината се занимава само с лекуване на болестите. Чакаме човек да се разболее, а после харчим много пари за лечението. И обикновено не успяваме да излекуваме болестта, а го поддържаме по-дълго болен. И обратното – изследванията на дълголетието имат за цел по-скоро да предотвратяват болестите. Тяхната задача е да поддържат хората здрави до напреднала възраст. Въздействието върху качеството на живота и икономиката може да бъде огромно. “Държавите остаряват бързо”. Графиката показва увеличението на хората над 65 г. по държави като дял от населението в диапазона от 7 процента до 14 процента.

“Държавите остаряват бързо”. Графиката показва увеличението на хората над 65 г. по държави като дял от населението в диапазона от 7 процента до 14 процента.

В по-далечен план смятам, че всичко е възможно. Но още нямаме нищо, което да е доказано, че увеличава максималната продължителност на човешкия живот. Сега границата е 120 години и още не сме отвъд нея.

- А дали дълголетието не е свързано със социалната стратификация? В миналото столетниците бяха козарите в планините, сега са милионерите и професорите, най-вече професорите милионери. Кисинджър е вече на 99 г. и още дава съвети на президенти, публикува книги. Дейвид Рокфелер почина на 101 години, а той е имал няколко сърдечни трансплантации, което не може да не отнеме от продължителността на живота. Мога да дам още много подобни примери. Какво пият тези хора?

- Те правят няколко неща. Първото е, че получават висококачествено здравеопазване. В САЩ, ако сравниш дълголетието на хората с високи доходи и тези с ниски доходи, разликата е около 15 години. Но голямо значение има качеството на храната. Навремето висококалоричната храна беше достъпна за богатите, а сега е и за бедните. Затова богатите страдаха от болести като подагра и диабет, но не и бедните. Но нещата се обърнаха наопаки с навлизането на високофруктозния царевичен сироп и масовите висококалорични храни. Те са бързи и евтини, така че сега хората с по-нисък икономически статут ядат висококалорична, но вредна храна. Качествената храна струва много повече, така че хората с повече пари имат достъп до по-добра диета. Така че тези неща също имат огромно въздействие. Важен е също стилът на живота – спортът, умственият труд и така нататък.

- Като говорите за добрите диети, напоследък теориите се обърнаха на 180 градуса. Най-новите здравословни диети са диаметрално противоположни на старите.

- Изчакайте още 2 години.

- Онзи ден по телевизията гледах двама експерти. Единият препоръчва междинното гладуване, при което човек не яде нищо 16 часа от денонощието. А другият казва, че така човек може да стигне до кетоза, което е много опасно. Кой е прав?

- Според мен междинното гладуване е здравословно. Това идва от добре известните изследвания за ограничаване на калориите. Но за хората е трудно да ядат само по 1500 калории на ден, а има и някои странични ефекти. Изследванията показват, че ако намалите периода на храненето до 8 часа в денонощието или поне до 12 -часов прозорец, това е лесно за понасяне и е полезно. Изпадането в състояние на кетоза*, при което тялото произвежда кетонови аминокиселини, е добро за организма, стига да го правиш по правилния начин. Другият начин да изпаднеш в кетоза е да ядеш само протеини и мазнини и никакви въглехидрати. Това според мен е нездравословно. Аз смятам, че хората трябва да имат балансирана диета. Гобални демографски промени. Графиката показва, че докато през 60-те години на миналия век хората под 5-годишна възраст са били 15 на сто от населението, а над 65 – едва 5 на сто, днес местата са разменени. Синята крива показва как се развива делът на хората над 65, червената – под 5 години.

Гобални демографски промени. Графиката показва, че докато през 60-те години на миналия век хората под 5-годишна възраст са били 15 на сто от населението, а над 65 – едва 5 на сто, днес местата са разменени. Синята крива показва как се развива делът на хората над 65, червената – под 5 години.

- Четох за ваши експерименти с алфа-кетоглутерат (АКГ). Това има ли нещо общо с естествените човешки кетони?

- Дали АКГ увеличава човешките кетони, е интересен въпрос. Но това е молекула, която човешкото тяло произвежда в големи количества и тя може да бъде превърната в кетони. На тази база сме създали лечебната добавка. В основата си съдържа АКГ, като за мъжете е добавен витамин А, а за жените - витамин В. Това еЫ защото при опитите с мишки се видя, че тези витамини намаляват слабостта. Но важният компонент е АКГ. Тази молекула се произвежда от вашето тяло и участва в около 700 различни реакции в клетките. Но тя намалява с възрастта. Оказва се, че ако се дава като външна добавка, това подобрява здравето.

 Засега е трудно да определим коя от тези 700 различни реакции е важна за дълголетието. Но напоследък правим и човешки изследвания. Група хора, които вземаха добавката в продължение на 7 месеца, върнаха назад биологичната си възраст със 7 години. Този експеримент обаче беше без т. нар. плацебо група. Сега правим по-пълноценни опити с плацебо група.

- И какво се оказва?

- Оказва се, че хората, чиято биологична възраст съвпада с хронологичната или е по-напреднала, се подмладяват повече. Но при тези, чиято биологична възраст е с 8 години по-малка от хронологичната възраст, въздействието е много по-малко. Но ние се опитваме да помогнем на всички хора.

- А дали външната добавка не пречи на естественото производство на същата молекула?

- Не пречи, тъй като с възрастта тялото не получава достатъчно от нея, така че вие просто я допълвате, не я блокирате. Тя се оказва безопасна при много високи нива. Нашата препоръчителна доза е 1 грам на ден, но има клинични изследвания при други групи, които използват по 20 грама на ден без никаква токсичност. Това е естествен продукт, който се усвоява много бързо в тялото.

- Какво мислите за дългосрочното гладуване?

- Според мен дългосрочното гладуване е здравословно, но не е практично, тъй като малко хора го могат. Затова препоръчвам междинното гладуване.

- Но при него не се стига до кетоза.

- Това е спорно. Ако правите по 8 часа хранене и 16 часа гладуване, тогава сте на границата на кетогенните ефекти особено ако го правите всеки ден. Разбира се, с дългосрочното гладуване се постигат много по-високи нива, но ние трябва да имаме устойчиви решения за населението. Да кажем на хората, че трябва да гладуват по 3-4 дни наведнъж, не е устойчиво решение. Тук личи как се увеличава продължителността на живота в различните държави от 1960 до 2020 година.

Тук личи как се увеличава продължителността на живота в различните държави от 1960 до 2020 година.

Освен това има и диети, които имитират гладуването. Един такъв продукт се предлага от компанията, създадена от учения Валтер Лонго, аз също участвах в него. Основният продукт е за 5-дневна диета. Получаваш кутия със специално дозирана храна, която сваля калориите до 600 на третия и четвъртия ден. Препоръчва се да се прави на всеки месец – два. Ако съчетаете тези периоди със здравословна диета, резултатите са чудесни.

- Напоследък много лаборатории по света работят в областта на дълголетието. Но и много компании инвестират в такива продукти. Дали няма някакъв конфликт на интереси? Дали бизнесът не изпреварва науката?

- Бизнесът с добавките се движи пред науката от много години. Можеш да влезеш в магазин и да купиш 100 неща, на които пише, че са против остаряването. Проблемът е, че учените не са ги валидирали, тоест не са проверили и доказали тези добавки.

В моята лаборатория се опитваме да проверяваме тези продукти, за да видим дали работят, или не. Ако вие сте обикновен човек и се колебаете какво да използвате, може би трябва да изчакате още 5-10 години, докато мине проверката.

Според мен това е въпрос на личен избор. Най-важното, което казвам на компаниите, е, че трябва да са отговорни. Не можем да препоръчваме на хората нещо, което не е доказано безопасно за тях.

- И накрая нещо, което не е свързано с вашата работа, но сигурно знаете повече. С колко години пушенето скъсява живота? Някои казват, че то било полезно, тъй като предотвратявало алцхаймера.

- Има наистина данни, че никотинът може да предпазва от паркинсон и алцхаймер. Но това не премахва факта, че пушенето е вредно и скъсява живота.

- Тоест човек не доживява до развитието на алцхаймера?

- Въпрос на съпоставяне на данните. Пушенето скъсява живота с 8 години. Но ако откажете цигарите, рискът намалява. След 10 годни без пушене рискът е съвсем малко по-висок, отколкото при хората, които никога не са пушили.

- Месоядство или вегетарианство?

- За предпочитане е диета, която е по-близо до вегетарианството. Има специалисти, които не са съгласни с това, но аз съм убеден. Тук трябва да се отчитат и физическите упражнения. Ако имате сериозни натоварвания и особено силови тренировки, за вас е подходяща диета с повече животински протеин. Нещата не съществуват във вакуум. Диетата и упражненията вървят заедно, така че оптималната диета зависи от упражненията. От графиката личи, че между 1990 г. и 2010 г. продължителността на живота се е увеличила с 6.6 години при мъжете и с 6.9 на сто при жените.
По-долу е показано с колко се е увеличила очакваемата продължителност в здравословно състояние – съответно 4.5 и 4.8. Изводът е, че последното изостава от продължителността на живота. Болестното състояние се е увеличило с около 2 години. Целта на разработките в областта на дълголетието е тази разлика да се стопи и двете състояния да се изравнят максимално.

От графиката личи, че между 1990 г. и 2010 г. продължителността на живота се е увеличила с 6.6 години при мъжете и с 6.9 на сто при жените. По-долу е показано с колко се е увеличила очакваемата продължителност в здравословно състояние – съответно 4.5 и 4.8. Изводът е, че последното изостава от продължителността на живота. Болестното състояние се е увеличило с около 2 години. Целта на разработките в областта на дълголетието е тази разлика да се стопи и двете състояния да се изравнят максимално.

* Кетоните са ензими, които организмът произвежда при изчерпването на запасите от гликоген. Състоянието на кетоза се постига при гладуване в продължение на 72 часа или при диета с много ниско ниво на въглехидратите - така наречената “кетодиета”. В това състояние организмът се храни предимно от разграждането на телесните мазнини.