Рак е дума, която може да разтърси света на всеки, независимо дали сте страдащ или близък на пациент. Ако сте във втората графа, вие може да играете изключително важна роля.

Заболеваемостта от рак сред сегашното население е изключително висока. Световната здравна организация (СЗО) предупреждава за неговото увеличение. Тя предполага, че 14-те милиона души, които са диагностицирани в момента, случаи ще нараснат до около 22 милиона до 2030 г. Ракът е проблем, пред който са изправени не само заболелите от него, но и техните роднини.

Когато изпитате тази болест от първа ръка, когато любим човек страда от нея, се сблъсквате с едно от най-трудните преживявания в живота си. Без съмнение това е една от най-болезнените ситуации, през които човек може да премине. Това се дължи на неговите силно негативни конотации, както и на изключителните нива на несигурност, които причинява. Защото запазването на спокойствие е абсолютно фундаментално, за да се изправим пред това изпитание и да го преодолеем.

„Най-голямото откритие от моето поколение е, че едно човешко същество може да промени живота си, като промени отношението си към него."
-Уилям Джеймс-

Въздействието на диагнозата
Когато човек получи диагноза рак, той и целият му социален кръг са силно засегнати психологически. Защото ракът е изключително тежко заболяване, а еволюцията и развитието му са непредвидими.

Въпреки напредъка на медицината и нарастващия брой оцелели от рак днес, болестта все още неизбежно предизвиква непреодолими чувства и мисли за смърт. Следователно, вие сте склонни автоматично да пуснете в главата си драматични мисли. Те отнемат от енергията ви и в същото време ви карат да се усещате изключително тъжни.

Чувствате се уморени, тъжни, тревожни, ядосани и най-вече разочаровани. Поради тази причина може да не вземете най-добрите решения. Често диагнозата предизвиква криза както в пациента, така и в околните.

Как да запазим спокойствие, когато любим човек има рак

• Диагнозата е моментът на въздействие. В много случаи това е най-сложният миг, когато реалността удря всички у дома. За да обработи този момент, променящ живота, страдащият ще се нуждае от много повече. Поради тази причина трябва да имате търпение към любим човек, чул тази диагноза, защото трябва да се справите с всичките му съмнения и страхове.

• Познаването на себе си е ключът към емоционалното управление. Според неврологията ние генерираме около 60 000 мисли на ден. Повечето от тях са негативни, повтарящи се и свързани с миналото. Най-лошото в това е, че сте склонни да им вярвате. Следователно, когато някой получи диагноза рак или дори някаква негативна новина, подобни мисли се появяват по-често и интензивно както в пациента, така и в членовете на семейството. Поради тази причина контролирането на този вид мисли ще означава, че може да бъдете по-полезни на страдащия.

„Когато ми откриха рак, знаех, че единственото нещо, което мога да контролирам, е какво ям, какво пия и какво мисля.“
-Крис Кар-

• СЗО заявява, че нашето психично здраве е изключително важно за нашето благополучие. Според списанието The Lancet Psychiatry около 25 процента от хората с рак развиват разстройство на настроението. Случва се и с хората около тях. Затова е важно да не пренебрегвате себе си и това е нещо, което зависи изцяло от вас.
• Знанието е сила. По правило първата реакция при диагноза рак е страх и недоумение. Това се дължи на страха от неизвестното. И двете чувства се дължат на невежество. Следователно, ще помогнете на пациента, като изработите план какво следва.
• Неизбежно е ракът да се свързва със смъртта. Въпреки че броят на оцелелите от рак се увеличава, това е тема, за която пациентът може да има нужда да говори.

Ако случаят е такъв, трябва да го изслушате, дори ако сте изкушени да отклоните разговора от темата. Освен това, ако диагнозата е терминална и вашата намеса стане палиативна, тоест вие се грижите да намаляването и предотвратяването на страданието на пациента, вашата помощ на този етап става още по-важна.

Комуникация и помощ
Не сме научени как да умираме. В тези моменти всъщност няма никакви правила или стандарти, които да се следват. Въпреки това може да предоставите помощ, помагайки на близкия да се сбогува по начина, по който той иска. Ако не знае, може да му помогнете да реши.
• Комуникацията в тези най-чувствителни моменти е от изключително значение. Защото, когато тя тече, се увеличава единството. Освен това общуването с другите означава, че грижата за пациента няма да падне само върху един човек.

Когато думата рак се появи за първи път на хоризонта, неизбежно се появяват чувства на страх, безпокойство и безпомощност. Те се дължат на осъзнаването на факта, че животът може да се промени завинаги само за един момент. Всъщност сянката на рака често е толкова заплашителна, че трябва да обедините усилията си.

„Преди всичко ракът е духовно пътуване, което ме научи на устойчивост и вяра.“
-Крис Кар-