Скъсеният инкубационен срок след контакт с COVID, намалената карантина и облекченото ползване на флакони с Ковид ваксини са правилният ход при доминиращия Омикрон вариант. Една уговорка - след 5 ден на симптомите/позитивния тест все пак можете да заразите уязвими пациенти и други хора по принцип. Затова след 5-и ден е нужно да сте с маска поне до 7-8 ден, по възможност FFP2.

Единственото, с което трябва да се внимава, е да не се смята и твърди, че вирусът е лек - имаме 4,7% риск от дълъг Ковид след Омикрон, това е доста висок процент. Той расте с всяко следващо заразяване.

Вторият риск е да правим прогнози за зимата - надяваме се да няма проблеми, но все още не знаем дали ще е така и все още не сме сигурни дали няма да има нови мутанти. Просто зимата е една голяма въпросителна. Ако тази зима премине без проблеми от Ковид и нови опасни мутанти, мисля, че ще можем да си отдъхнем. Вирусът остава опасен, ваксинирането ежегодно трябва да стане рутина, не разчитайте на естественото многократно преболедуване, не е решение.