Д-р Цветан Петров е единственият специалист по туберкулоза в цялата област

80-годишният д-р Цветан Петров все още преглежда пациенти, лекува и е шеф на отделението по фтизиатрия в болницата в Монтана.

Лекарят работеше и навръх 80-ия си рожден ден на 24 юни, в последния ден от Седмицата на отворени врати за борба с туберкулозата, която след двугодишно прекъсване заради ковид-19 отново се провежда в отделението по пулмология и фтизиатрия в МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“ АД - Монтана.

Д-р Петров е единствен специалист в лечението на жълтата гостенка за цялата област Монтана. Лекува повече от половин век. Първото му назначение като доктор е през далечната 1969 г. и така без прекъсване работи и до днес.

Преди 53 години д-р Цветан Петров започва кариерата си като лекар в отделението по кардиология на болницата в Монтана. Скоро след това обаче лекарският дълг го завежда в ломското с. Сталийска махала, където е участъков лекар. От 1973 г. до днес той е в Тубдиспансера. Има специалност и по бронхология, но трудната битка с туберкулозата е неговата отговорност като единствен към момента специалист за областта. Преди около 20 години е бил и директор на болницата.

Удовлетворение му носи това, че и дъщеря му е лекар, и двамата му внуци също продължават семейната традиция и скоро ще приключат обучението си по медицина. Споделя и далечни спомени от нерадостно детство на сирак, останал на 2 години без баща, който е загинал на фронта по време на Втората световна война, израсъл по сиропиталища, но успял да се изучи. Обещава, че докато може ще продължава да работи и се грижи за болните от жълтата гостенка, пък може и някой внук да го наследи, надява се той.