Проф. Поромански уволнен от министър Сербезова - задълженията на най-голямата спешна болница стигнали 16 млн. лв., след като плащал само по новите договори, а сключените при Балтов “забравил”

Директорът на най-голямата спешна болница у нас - “Пирогов”, проф. Иван Поромански е уволнен от здравната министърка Асена Сербезова вчера. Той не изкара и година на поста, на който бе назначен от служебния министър Стойчо Кацаров след отстраняването на проф. Асен Балтов.

Причината са нарушения в управлението на болницата, които

министърката е изпратила на прокуратурата

Проф. Сербезова е назначила две проверки, тъй като в МЗ пристигали много стигнали. В тях се твърди, че ръководството приоритетно е плащало само по сключени от него договори, а не покривало стари задължения, по които текат лихви и неустойки.

Поромански се разплащал с доставчици първо по договорите, сключени през 2021 г., когато той става директор, а не по подписаните години по-рано. Фактури от 2014 г. са забавяни, а от 2021 г. - незабавно изплатени.

Над 16 млн. лв. са просрочените задължения на спешната болница към края на март, показват данните на министерството. Те

се увеличиха с над 1 млн. само от февруари до март

Именно заради тях Сербезова изпрати там прокурист в началото на юни. Той трябваше да поеме финансовото управление и да изготви оздравителен план. 20 дни по-късно става ясно, че

Поромански е направил два опита да заличи назначения прокурист

от Търговския регистър, като не е уведомил министърката. Това е вторият основен мотив за отстраняването му, обясняват от МЗ.

“24 часа” потърси Поромански, но от “Пирогов” отказаха коментар. Очаква се професорът да направи изявление днес.

Според министерството болницата е декапитализирана от над 5 г., а в края на 2017 г. е отчетена отрицателна стойност на собствения капитал.

“Пирогов” е с над 16 млн. лв. просрочени задължения към края на март.

СНИМКА: 24 ЧАСА
“Пирогов” е с над 16 млн. лв. просрочени задължения към края на март. СНИМКА: 24 ЧАСА
Миналата година “Пирогов” завършва със загуби от 24,5 млн. лв.

“В продължение на години не са предприети адекватни действия

и болницата продължава да задлъжнява”, обясниха по-рано от здравното ведомство. За 2017-а, 2018-а и 2019 г. дружеството отчита текущи загуби съответно 3,416 млн., 1,194 млн. и 108 хил. лв.

Поромански пое управлението през юли миналата година, когато служебният здравен министър Стойчо Кацаров уволни тогавашния директор проф. Асен Балтов с подобен аргумент - че в “Пирогов” има груби нарушения. Изборът му бе Поромански именно с мотив да подобри финансовото управление и да спре лошите практики.

Уволненият вчера директор е направил и друго нарушение с изнасянето на скъп рентгенов апарат и компютърен томограф в Царево за изграждането на медицински център, като не е отчел докъде е стигнал проектът. През времето, в което техниката не е ползвана, болницата е пропуснала ползи, а ръководството не е предприело действия, което МЗ счита за нарушение.

До провеждане на конкурс за временен шеф е назначен д-р Валентин Димитров, досега председател на борда на директорите на “Пирогов”. Бил е завеждащ интензивен сектор в детската клиника към Тракийския университет - Стара Загора.