Ръководството на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи до акушерките и АГ специалистите изпратиха поздравителен адрес по повод днешния светъл празник, в който отбелязваме Деня на родилната помощ, съобщиха от БАПЗГ.

„В първия месец на 2022 година отново ще отбележим Деня на родилната помощ. Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Ви поздравява с празника и Ви пожелава здраве, повече поводи за радост във Вашия личен и професионален живот!

Благодарим Ви за високия професионализъм и всеотдайността, с които посрещате Новия живот в условия на продължаваща пандемия от COVID-19! С Вашата благородна мисия, неуморен труд и самоотверженост Вие доказвате всеки ден, че колкото и да е трудно, Животът и Доброто намират път и дават надежда и перспектива за по-хармонично бъдеще.

Надяваме се официалните данни за новородените през 2021 година, които все още не са обявени от Националния статистически институт, да опровергаят мрачната тенденция на намаляващ брой на новородените между 1000 и 2500 с всяка изминала година от 2015 година насам. Едно е ясно – на България са нужни повече деца, повече щастливи семейства, повече медицински специалисти, които да работят в Родината с желание и амбиция за кариерно развитие.

Няма как да не споменем и този път, че българската здравеопазна система разполага с 4000 акушерки, които са два пъти по-малко от необходимото. Този дефицит се усети още повече през последните две години, когато акушерки се включиха в медицинските екипи на COVID отделения. Пред управляващите стои тежката задача да предприемат конкретни стъпки, както за поощряване на раждаемостта, така и за увеличаване на Добрите орисници, както наричат акушерките у нас.

Скъпи специалисти от Родилните отделения и клиники в цялата страна, продължавайте да работите със знания и умения, които се базират на най-новите научни достижения в медицината! Продължавайте да дарявате Радост, Надежда и Любов на семействата в България!“, се казва в поздравителния адрес на БАПЗГ