Героите са две студентки от 6-и курс, които неотлъчно са до болните

Стажант лекари с изпити докрай сили след дежурство в ковид отделението на пловдивската общинска болница "Свети Мина" засне известният пловдивски хирург проф. Росен Димов. Толкова са изтощени, че не могат да се мръднат, се вижда от фотографията, която обиколи социалните мрежи и предизвика бурни коментари за безкористната готовност на бъдещите медици да се борят със заразата на първа линия. Ковид отделенията в пловдивските болници постепенно се запълват и спешно търсят доброволци.

Героите от снимката на професор Росен Димов са неотлъчно до дежурните лекари в ковид отделение. Той ги вижда в края на смяната им, съсипани от умора.

"Силно впечатление ми направи тяхната мотивация да бъдат денонощно до тежко болните. Това е от изключителна полза за всеки един медик, студент или стажант лекар", каза проф. д-р Росен Димов пред БНТ.

Двете момичета са студентки в 6-ти курс. Не искат да се афишират и да говорят пред медии.

Д-р Мария Бончева от ковид отделението на "Свети Мина" също е започнала като доброволец, но вече е дипломиран лекар. Влязла при ковид болните в началото на втората вълна.

Разказва, че обикновено има само по един лекар на смяна, много рядко двама и никога не се знае колко линейки ще докарат пациенти. Благодарна е за опита си като доброволец, защото срещата с най-тежко болните не е лесна.

"Никога не забравяме очите на тези пациенти, това е доста изтощаващо емоционално, не толкова физически", допълва д-р Мария Бончева.

В момента общинската болница "Свети Мина" набира нови доброволци,  тъй като вълната на новозаболели ескалира.

Броят на пациентите с ковид само там е скочил четири пъти за седмица.