Починалият на 11 януари досегашен председател на Европарламента Давид Сасоли, е страдал от 10 г. от миелом, рак на кръвта. Затова на 26 декември е бил приет в Онкологичния център на Авиано, съобщи в.”Кориере дела сера”.

Здравословното състояние на бившия журналист се влошило рязко преди Коледа вследствие на изкарана пневмония. Тя пък била резултат от прекараната Легионерска болест. За нея говори във видео от 9 ноември самият Сасоли, за да опровергае спекулиращите в социалните мрежи с COVID и ваксините срещу него.

Здравният институт от Авиано изпрати първоначално до медиите лаконично съобщение за причините за смъртта, казвайки, че се дължи на срив на имунната система на политика. Центърът в Авиано е един от най-добрите в Европа за лекуване на заболявания на кръвта, включително и левкемии.

Въпреки че след заболяването си от рак на кръвта състоянието на Сасоли било държано под контрол, здравето му се влошило необратимо след прекараната пневмония заради Легионерската болест.

Ковчегът с тленните останки на Давид Сасоли беше изложен за поклонение в зала на Капитолийския хълм, където е римското кметство. Президентът Серджо Матарела и премиерът Марио Драги вече отдадоха последна почит пред починалия италианец. Погребението с държавни почести ще се състои на 14 януари в църквата "Санта Мария дели Анджели" в Рим. Ще присъстват държавният глава Матарела и най-висшите хора от ЕС.