Ваксинацията на децата между 5 и 11 години в Гърция започва от следващата сряда, съобщи БТА, цитирайки интервю по телевизия Скай на гръцката министърка на образованието Ники Керамеос.
Няма никаква дискусия за евентуално затваряне на училища, заяви категорично тя. Според нея през последните две седмици броят на новите случаи на коронавирус в училищата е спаднал с 1000, а от общо 85 хиляди паралелки са затворени едва около 15.
Тя похвали училищата за спазването на здравните протоколи. В момента учениците в Гърция си правят два самостоятелни теста седмично, а в случай на заразяване на ученик или преподавател, контактните лица се подлагат на седем безплатни теста.
По данни на Керамеос над 85 процента от учителите са ваксинирани, а сред учениците в гимназиалния курс процентът на ваксинираните наближава 50 процента. Във висшето образование ваксинирани са 95 процента от редовните преподаватели.
Тя съобщи, че платформата за запазване на час за ваксинация на деца във възрастовата група 5-11 години ще бъде отворена в петък, а самите ваксинации ще започнат от следващата сряда. След като се ваксинират, децата няма да са задължени да си правят самостоятелни тестове.
Керамеос заяви, че незабавно ще ваксинира собствения си син на 5,5 години.