Доц. Ангел Кунчев предлага бързи антигенни тестове вместо тези с плюнка за учениците

Десетте изнесени пункта за ваксинация, които Столичната община организира в молове и метростанции, няма да работят в празничните уикенди по Коледа и Нова година.

Мобилните пунктове ще работят на 4 и 5 декември, на 11 и 12 декември и на 18 и 19 декември, съобщи във фейсбук зам.-кметът по финанси и здравеопазване на столицата Дончо Барбалов.

Тази събота и

неделя софиянци

могат да се

ваксинират

в метростанциите при НДК - от 9 до 14 ч. и Софийския университет - от 12 до 17 ч.

Работното време на изнесените пунктове в моловете “Парадайс”, “Ринг”, “Сердика”, “България” и The Mall е от 13 до 18 ч.

Ваксини се поставят и в Културния дом в “Дружба” - от 9 до 16 ч, в 12-о ДКЦ в “Люлин” - от 9 до 14 ч, а само в съботите - в Нов български университет от 8,30 до 12,30 ч.

“Столичани трябва да знаят, че тези изнесени пунктове няма да работят в празничните дни от 24 декември до 3 януари. Те ще отворят отново в първия уикенд след това - на 8 и 9 януари. В делничните дни от 6 декември хората могат да се ваксинират срещу коронавирус в 9 имунизационни пункта”, добавя Барбалов.

Седем от тях са в общинските ДКЦ-ата - 8-ми, 11-и, 12-и, 13-и, 18-и, 20-и и 24-и.

Освен това

през делничните

дни ще

продължат да

работят 2-та

пункта в метрото

В станция НДК ваксини ще се поставят от 8 до 14 ч в понеделник, сряда и петък и от 13 до 19 ч във вторник и четвъртък. В тази при Ректората пунктът е отворен всеки работен ден от 13 до 19 ч.

“Продължава и инициативата на Столичната община за ваксинация на колективи на място. Това се извършва при предварителна заявка от предприятия и фирми”, напомня Барбалов.

82 266 дози ваксини са поставени от 17 май до 2 декември във всички общински ваксинационни пунктове в столицата.

Спад на заболелите и смъртните случаи през последните три седмици отчита доклад на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев до здравния министър Стойчо Кацаров - първият, след като самият той изкара инфекцията и се завърна на поста си. При диабет и други придружаващи заболявания щеше да е фатално, ако не бях ваксиниран, разказа доц. Кунчев м много лично интервю за “24 часа” наскоро.

Най-малко

заразени има в

групата до 19 г.

- 155,64 на сто хиляди души. Най-висока е 14-дневната заболяемост при възрастните между 70 и 79 години и 60-69 г.

Според доклада от 600 000 тествани ученици от първи до четвърти клас положителни са само 116. Данните са за периода 10 - 26 ноември.

Доколко са

ефективни

тестовете с

плюене

обаче според Кунчев е необходимо да се направи допълнителен анализ.

Поради недостига на щадящите тестове той предлага да се закупят бързи антигенни тестове с вземане на секрет от носа. Те били с по-висока чувствителност от другите. По този начин щяло да се осигури двукратно тестване на всички ученици.

В същото време заповедта за еднократно тестване, което ще осигури присъствено обучение за всички ученици от първи до дванадесети клас от понеделник, 6 декември, вече е факт. Тестването ще е веднъж седмично (в първия учебен ден за съответната седмица)и е създадена организация за това, гласи заповедта на здравния министър Стойчо Кацаров. 2 пъти ще се тестват учителите

“Временна мярка” нарече едноразовото тестване доц. Кунчев. Ще важи, докато не се набавят достатъчно тестове.

Положителен е трендът със спадането на приетите в болница и тези на интензивно лечение. “В страната се отчита благоприятна низходяща тенденция в разпространението на COVID-19”, отбелязва държавният здравен инспектор.