Най-високия ръст човек достига към 23-25 години.

Три са главните фактори (външни) за правилния растеж на тялото: природосъобразна храна, хигиена и гимнастика. Тези условия са солидният триножник, върху който се изгражда нормалната телесна структура на човека. Храната играе роля като градивен фактор. Не може растежът да бъде правилен, ако в храната липсват на първо място витамините А и В или пък солите Са, К, Р, Мg. Чистият въздух и слънцето са също фактори на растежа. Клетките на всички тъкани ще се размножават и растат добре само ако се оросяват с добре пречистената (окислена) от чистия въздух кръв.

Слънцето от своя страна по биохимичен път влияе на растежа на костите, от които зависи и добрият ръст на човека. Доказано е, че под влиянието на слънчевата светлина в кожата се образува витамин D - важен фактор за развитието на костите, липсата на който води до рахит. Значение за ръста на тялото имат и жлезите с вътрешна секреция.

Предсказание. Благоприятно за тези, които ще покажат грижи, настойчивост, постоянство и сила на волята. За такива личности всичко е възможно.

Лечение. Увеличение на ръста може да се достигне само при млади хора. Преди всичко не трябва да се забравя правилният стоеж на тялото. При наведено тяло ръстът е с 2-3 см по-малък, отколкото при изправеното тяло. Всеки може лесно да направи проверка на стоежа си - застава гърбом до стената с пети, опрени до основата на стената, и опира до стената седалището, гърба и главата си. Така изправено, тялото се накланя леко напред, докато тежестта премине повече на пръстите на краката, значи тялото е леко наклонено напред, по права линия - това е естественият правилен стоеж. На второ място следва общо засилване на организма. Освен това народната медицина препоръчва:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се взема по 1 с.л. (за деца по 1 ч.л.) настойка от сурови яйца с лимонов сок, небетшекер и коняк.

II. Десет минути след настойката да се изпива по 1 чашка от 75 мл (за деца наполовина) отвара от 5 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, 2 с.л. овес (предварително опитан да не мирише на мухъл и да не е горчив) и 2 с.л. корени от обикновена коприва, в 1500 мл вода на тих огън ври 15 мин.; след това към същата отварка се добавят и 3 с.л. от следната смес: агримония, борови връхчета, исландски лишей, спирея, росопас и мехуника или фенерче (плод, защото останалите части на тази билка са отровни) - по 50 г от всяка, захлупено ври още 15 минути и веднага се прецежда. Пие се подсладено с мед и лимон по вкус.

Диета. Същата, както за запек, с добавка след ядене да се взема и по 1-2 ч.л. бъзов мармалад с малко мед и лимон по вкус.

Вместо вода (ако дадените отвари са недостатъчни) да се пие:

а) отвара от листата и стъблата на целина (2 с.л. се запарват с 500 мл вряща вода и ври захлупено 10 минути, като изстине, се прецежда) Или пък б) запарка от шипки (25 шипки, счукани на кашица, се запарват с 600 мл вряща вода и като клокне 3 пъти, се снема от огъня; като изстине, се прецежда през тънка кърпа).

III. Два часа след ядене да се изпива по 1 чашка от 75 мл (за деца наполовина) отвара от исландски лишей - 40 г, полски хвощ - 50 г, бударица - 75 г, пача трева и обикновена коприва - листа и цвят, по 100 г. От тази смес 2 с.л. с прибавка и на 1 изравнена ч.л. корени от дилянка се запарват с 500 мл вряща вода и врят 10 мин. Като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен - клизма с 500 мл топла вода, последвана от разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено или в камфоров спирт, 1-2 пъти, или пък в настойка от 3 цели пресни яйца, сложени в буркан и залети с оцет (да ги покрие 0,5 см), киснат 5 дни, изваждат им се ципите и се засилват със 150-200 г терпентин, или гръбнакът се налага от раменете до опашката с торбичка от тензух, напълнена с хладък пресен селски квас (забъркан отпреди 4 часа и засилен със 7-15 сини сливи, смачкани без костилките, и 1-3 с.л. листа от магданоз, попарени с вряща вода, за да омекнат, изстискани и нарязани на ситно, и на главата цяла "шапка" от тънко хасе, стигаща до раменете и напълнена с хладък и гъсто замесен пресен селски хлебен квас, засилен според възрастта на болния или с 5-10 с.л. настъргани с кората диви кестени,или пък с толкова с.л. пресни корени от полски бъз, отгоре хартия и вълнена шапка.

Едновременно се налагат гушата (щитовидната жлеза) с торбичка от марля, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 3-5 сини сливи, смачкани без костилките, и тимусната жлеза (под гръдната кост) или с торбичка с чист квас, или съответно с дълго парче мушама от хаваджива (20/10 см с тропосано отгоре му парче тънък найлон, добре набодено с дебела игла, за да диша кожата свободно) на корема се слага компрес от 4 хасени парчета, натопени в отварка от орехови листа (10 листа в 500 мл вода врят 10 минути), отгоре хартия и вълнен пояс. Държат се до сутринта.

V. Сутрин. Обтриване на гръбнака и гръдната кост с памуче, натопено в камфоров спирт, а на подмишниците и корема с половите органи - фрикция с хладка вода, сухо изтриване, а след обличането непременно да се направи сух масаж на сливиците даже и да са оперирани, и то така: с двата палеца се масажират сливиците 15 пъти от под ушите към брадата и обратно. Същият масаж да се прави и вечер преди лягане. След него е от голяма полза да се направят и дадените по-долу гимнастически упражнения, подпомагащи увеличението на ръста.

I упражнение. Поставя се закачен предмет на тавана или на двора на някое дърво на такава височина, че с подскок и с опънати нагоре ръце да може да се докосва. С полуклекване и ръце назад и надолу се взема замах и със силен отскок напред и нагоре се докосва предметът с ръце. Скокът трябва да се извършва с опънато тяло, на пръсти и с пружиниране. В първите два дни предметът не се поставя много високо, но после постепенно се вдига по-високо, до предел, при който не може да се достигне. Ако мястото позволява (голяма стая или двор), скоковете се правят с леко засилване и отскок, когато се наближи предметът. Отначало упражнението се повтаря до 10 скока, а по-късно до 16 всеки ден сутрин и вечер преди ядене.

II упражнение. След 5-6 дълбоки дишания започва второто упражнение. Поставя се на главата малка торбичка с 1 кг пясък, ръцете - на хълбоците или свободни, и се започва ходене на пръсти, докато се уморят краката (2-3 минути). При ходенето провеждащият упражнението да се повдига колкото може по-високо на пръсти, да опъва тялото си нагоре със стремеж да докосне с торбичката оставен преди това висящ предмет на тавана или на някое дърво.

III упражнение. То се започва веднага след второто упражнение. Ляга се на гръб с добре опънато тяло (мястото, на което се ляга, трябва да е равно и твърдо, с тънка постелка) и ръце до бедрата. Това е изходното положение, от което започва упражнението по следния начин: бавно се повдигат ръцете нагоре и се спускат назад, докато опрат до земята (пода), после силно се опъват нагоре (плъзгат се по пода, макар само 2-3 см), стремейки се да достигнат някой поставен на пода (зад главата) предмет. Това обтягане продължава около 3 сек, през които бавно и дълбоко се вдишва през носа. След това бързо се спускат ръцете до бедрата и силно се издишва - взема се изходно положение, в което се задържа около 2 сек, и се вдишва. Цялото упражнение се повтаря от 8 до 12 пъти.

Трите упражнения са свързани и се правят едно след друго. След извършване на трите упражнения се правят 10-15 дълбоки вдишвания и се пристъпва към следващите упражнения.

IV упражнение. Застава се до стената с добре долепен до нея гръб и опънато тяло. Това е изходното положение, от което започва упражнението по следния начин: тялото бавно се опъва нагоре, без да се повдига на пръсти, стремейки се да достигне някоя черта, отбелязана на 3-5 см над главата. Това обтягане продължава от 3 до 5 сек, през които бавно и дълбоко се вдишва през носа. След това бързо се взема изходното положение, в което се задържа около 2 сек, а през това време не се издишва. Цялото упражнение се повтаря 8-10 пъти.

V упражнение. При същото изходно положение тялото се опъва нагоре, без да е прилепено до стената. Останалото е, както по-горе.

След свършването на тези упражнения се правят 10-20 дълбоки дишания, последвани от бърза фрикция с вода, в която има разтворена 1 с.л. морска сол. Освен гимнастиката много е полезен, и то вечер преди лягане, сухият четков масаж за 3-5 мин.

Всички тези гимнастически упражнения трябва в началото да се правят под ръководството на физкултурен методист и да се съчетаят с дихателно упражнение щ1 от "Домашна гимнастика".

Освен гимнастиката много е полезен спортът, особено баскетболът, волейболът и плуването.

Неделя - почивка от всичко, съчетана с екскурзия в планината.

Важни добавки.

1. Квас на гръбнака, главата, щитовидната жлеза може да се прави две вечери поред, като втората вечер се засилва с по 1-2 с.л. нов квас, за да се предизвиква нова ферментация.

2. Мушамите от хаваджива се използват 15 дни от едната и 15 дни от другата страна.

3. На слънце (от 10 до 17 часа), вятър, дъжд и сняг без шапка да не се ходи.

4. Преди започване на лечението да се отбележи на вратата ръстът на започващия лечението за порастване и след това на всеки 15 дни да се отбелязва на същото място порастването.

5. Ако започващият лечението е момиче без менструация, то преди да го приложи, трябва да си нормализира менструацията, като за целта се приложи даденото за аменорея.

Да се спи в широка и добре проветрена стая, изложена напълно на слънчевите лъчи. Да се приучи всяка вечер преди лягане да се отива и по голяма нужда. Това увеличава обема на дихателните органи. Преди да заспи, да изпие чаша липов чай, или вода. Сънят трябва да трае 8-10 часа. Най-добрият и най-полезен сън е този преди полунощ. Следователно да се ляга най-късно в 9-10 часа вечерта. Положението на тялото в трябва да бъде на гръб и леко обърнат на дясната страна и колкото е възможно по-изтегнато, така че да заема цялата дължина на леглото. Да се постави под главата (но не и под раменете) нито много мека, нито много твърда възглавница, така че главата да бъде повдигната малко повече от останалото тяло. През деня при свободно време тялото да се изтяга върху някое легло, пейка, канапе или просто на тревата. Накратко, винаги когато има възможност, да се заема хоризонтално положение.

Когато се стои прав, винаги да се спазва "войнишкият стоеж", като гърдите се дават напред, коремът се прибира и най-важното издигат се колкото се може повече раменете. Много полезно е да се заема това положение в стаята до една от стените. Това упражнение е важно, защото повечето хора, вместо да увеличават ръста си, тъкмо обратното правят - намаляват го неусетно, те се набиват в себе си, защото тяхната стойка е много неправилна. Свиквайки да стоите изправен, ще избегнете това "свличане" на ръста и ще ускорите постигането на желания резултат.

За да се свикне да се стои в изправено положение, трябва възможно по-често да се мисли за това. Също трябва да се научи и да се седи правилно, защото повечето хора седят неправилно: те скриват гърдите си, дават раменете си напред и отпускат мускулите на тялото си. В това положение тялото е смъкнато и сбито, което е вредно за здравето. Правилното седене изисква да се седи с изправени и издадени напред гърди, коремните мускули да са обтегнати - положение, което способства за растене на тялото. Когато се сяда, трябва да се избира и такова място, което да бъде с подходяща височина, т.е. да не е много високо, за да може краката да стъпят на пода. При това трябва да се внимава да не се обляга или да не се ляга в креслото или стола, а да се спазва винаги правилният стоеж на тялото.