Няма яснота кога големите ученици ще се върнат в клас, но за децата от 8-и до 12-и клас биха могли да се използват тестове за възрастни. Това заяви пред журналисти здравният министър Стойчо Кацаров, който присъства на откриването на ремонтирано отделение в болница "Майчин дом" в София. Министър Кацаров каза, че в 21 области в страната и големите ученици вече ходят присъствено на училище, като може и да не се тестват. В седем области обаче заболеваемостта е висока и това изисква тестване заради големия риск. Той посочи още, че немалко количество тестове за малките ученици все още стоят на различни митници в Европа. Ако МОН прецени, че големите ученици могат да се тестват с тестовете за възрастни, можем веднага да ги предоставим по области, каза още той.
Купуването на тестовете не влиза изначално в задължението на Министерството на здравеопазването, но ние се ангажирахме да помогнем на МОН, като ги освободим от необходимостта те да правят поръчки за тестове, уточни той. До този момент сме купили и вече са предоставени на МОН милион и половина щадящи тестове, каза още той. По думите му по предишна обществена поръчка има още 600 хиляди теста, от които 200 хиляди са налични в склад, но 400 хиляди теста още не са пристигнали.

Вчера са били сключени договори за още 2.7 млн.теста със срок на доставка 9 декември. Общо са договорени 4.8 млн. щадящи теста, от които на МОН са доставени 1.5 млн., а 200 хиляди са в склад, обобщи министър Кацаров. По наша оценка тези тестове биха били достатъчни, за да се осигури тестването на всички ученици в страната поне до средата на януари, каза още той.
Ако не могат да се осигурят достатъчно тестове, другата възможност е да отпадне изискването за тестване на учениците, но това крие рискове, подчерта министър Кацаров. Ще бъде обсъждано дали, ако тестовете не бъдат доставени и ако експертите на Министерството на здравеопазването преценят, че рискът не е прекалено голям за здравето на учениците и учителите, както и след преценка на противоепидемичната обстановка в страната, тестването да отпадне, обясни Кацаров.