За 10-ина дни умряха трима от една фамилия в Костандово

Млади съпрузи от родопското градче Костандово загубиха живота си от COVID, а след тях и бащата на съпруга. Две момчета останаха сираци.

През март 32-годишната родилка Теодора от Карнобат издъхна от COVID, но лекарите спасиха бебетата й в 8-ия месец. Те и 4-годишната им сестричка също са кръгли сираци, тъй като бащата умря от вируса в Бургас. (Каква е съдбата им днес - виж по-долу.)

Жертвите в Костандово са от известна местна фамилия. те са Иво и Деси Иманови и бащата му Банко. 36-годишният Иво и 37-годишната му съпруга са били здрави прави.

36-годишният Иво Иманов
36-годишният Иво Иманов
В градчето се говори, че са били ваксинирани, но това не бе потвърдено официално от РЗИ.

“Хората казват, че се заразили на морето, че били на почивка и в Сърница, но не знам нещо подобно”, казва кметът Валентин Вигнев.

И тримата са родени и израснали в градчето. Иво и деси се познавали от деца и сключат брак преди 10 г. Банко Иманов е дългогодишен строителен техник и благодарение на него много жители на Костандово намират работа и препитание в пътното строителство.

Иво и брат му имат по етаж в семейната къща, а родителите им са в друга постройка. В последните 5 г. Иво също е строителен техник. От 2007 до 2016 г. е бил инспектор в “Незаконно строителство и опазване на околната среда” към кметството.  

“Иво беше общителен и всеотдаен. Вършеше си работата и отдаваше всичко на семейството си”, каза негов колега.

Деси е икономист и е била счетоводителка в РПК-Ракитово. Усмихната и отличен професионалист, любяща майка и съпруга. По-големият им син тази година е в IV клас в Костандово, а момченцето е в предучилищна възраст.

Първа се разболява Деси. Двете деца също карали инфекцията, но в лека форма. Казват, че покрай синовете си тя не обърнала сериозно внимание на състоянието си и се лекувала дълго у дома, но се влошила драстично. Умира в болницата във Велинград.

От преживените притеснения в болница е приета и майката на Иво. Никой още не допуска, че във фамилията ще има още две погребения.

Около смъртта на Деси от коварния вирус вече били заболели Иво и баща му. Банко е приет в болница в Пазарджик и умира дни след снаха си. Синът Иво успял да погребе съпругата си, но и неговото състояние се влошава и е приет в болница в Пловдив. Не успял да се прости с 59-годишния си баща  и сам издъхнал на 27 септември. Според негови приятели инфекцията го удря в сърцето и е умрял от инфаркт.

Грижите за децата ще поемат сестрата на Деси, братът на Иво и бабите.

“Отидоха си интелигентни, съвестни хора. Всички сме потресени”, заяви за “24 часа” кметът Вигнев. Той призова съгражданите си да се ваксинират и да спазват стриктно мерките, за да няма повече такива трагедии в града. Но много малка част от жителите на Костандово са ваксинирани.

За втори път в община Ракитово се обявява 3-дневен траур заради COVID-19. В края на ноември 2020 г. имаше заради загубата на 18-годишния Атанас Клечаров. Момчето, родено със синдром на Даун, възхити цялата страна с участието си в “България търси талант”, където танцува спортни танци.

Кметът на Карнобат Георги Димитров.

Кметът на Карнобат Георги Димитров.
  В Карнобат за осиротели близнаци се грижи настойнически съвет

Близнаците Теодора и Христо от Карнобат са добре, за тях се грижи баба им – майката на починалия Христо. Бебетата, които се родиха недоносени през март, са наддали и се развиват нормално. Съпричастен с тяхното отглеждане е целият град, казва кметът Георги Димитров.

Няколко пъти са събирани дарения, а общината отпусна 5000 лв. помощ.

Родителите на Христо се грижат и за сестричката на близнаците, която е на 4 г. Те отглеждат с любов и трите деца, каза кметът. 

След смъртта на родителите много хора питали дали могат да осиновят бебетата, но роднините отказвали. Понеже Христо издъхнал от вируса дни преди да се родят близнаците, не ги е припознал, а живеел с Теодора без брак. С намеса на социалните служби се сформира настойнически съвет, който да отговаря за тяхното отглеждане. В него влязоха роднини от двете фамилии, а грижите за децата поеха родителите на Христо. За сестричката няма юридически проблем, тъй като е припозната от баща си приживе.