София, майката на 23-годишния Йордан Пенчев, който живее с изкуствено сърце, моли лекарите от реанимациите да намерят донор за нейния син.

"При тях умират много хора, за жалост. Те могат да реализират донорска ситуация и да върнат живота на много чакащи в България. Те са родители. Много е страшно, много е тъжно, много е болно да гледаш детето ти как умира и да не можеш да направиш нищо. Затова не ме е срам и не ме е страх да се обърна към тях: Ако някъде при вас има потенциален донор, който може да спаси моето дете или живота на друго дете, не се колебайте. Мили лекари, намерете сили и човещина да говорите с близките на тези, на които вече е късно да се помогне. Обяснете им човешки, че ако дарят орган на своя близък, ще направят чудо. Ще върнат живота, надеждата и мечтите на много деца като моето и на много майки като мен", казва София.

Йордан е в болница от 19 август, състоянието му се е влошило. В "Света Екатерина" са решили да му поставят второ изкуствено сърце - този път в дясната камера. Но то само ще го поддържа жив, ако не се намери донор.