"Има разлика между реимунизация и трета доза. Тя е за хора, които не реагират достатъчно на ваксини. При тях е въведена по-сложна схема за ваксинация, така че и те да създадат имунитет", каза по Нова тв вирусологът и съветник на здравния министър проф. Мира Кожухарова.

„Въпросът за безплатните лекарства е разрешен. Право на тях ще имат и тези, които не са здравно осигурени. Разкриването на COVID зони е за да се улесни достъпът до медицинска помощ на хората, които не са тежко болни, така че те да не се самолекуват. Това е облекчение и за хората, и за болниците”, обясни тя.

„Процентът на ваксинираните е някъде над 20%. Това е малко. Колегите ми с надежда броят всеки, който си поставя първа доза. Много бавно върви, което продължава да ме учудва. Всички чакахме да се появи ваксината, за да разрешим проблема и да си върнем живота, с който сме свикнали. Сега има ваксина, а не я използваме. По света не е така – имат ваксини, говорят за трета доза”, каза проф. Кожухарова. 

Според нея миинистерството ще преосмисли позицията си за трета доза.

„Тя е за тези с подтисната имунна система по някакви причини. При тях имунитетът след имунизация е по-слаб”. 

„Сега няма пик, а по-скоро задържане на заразените, на болните. Забавя се процесът на разпространение. За съжаление процентът на положителните проби макар и много бавно, продължава да расте. Това говори, че вирусът циркулира, но бавно. Може и да е заради това, че от 2 септември се говори за затягане на мерките”, каза проф. Кожухарова. След предупрежденията на министерството старците и рисковите групи са станали по-предпазливи.

Близо 1000 нови случая на COVID-19 има от вчера. „Темповете са бавни. Това е една от целите ни. При бавни темпове няма опасност системата да откаже.”

Според Кожухарова грипът не е изчезнал. Правят повече изследвания за коронавирус и той остава на заден план. Двата вируса „вървят” по един и същи начин. „При леки форми на коронавируса няма разлики с грипа. Имаме и ваксина срещу грипа. Периодът между двете ваксини да е 2 седмици”, каза проф. Кожухарова.