Могат ли децата да пострадат, ако носят маски срещу Ковид-19 - на този въпрос отговарят експерти пред Асошиейтед прес.

Няма научни доказателства, че носенето на маски вреди на здравето на децата. Има безпочвени твърдения за обратното в социалните мрежи. Сред неоснователните аргументи са, че в маските се развиват микроби, ако се овлажнят. Или че вдигат до нездравословни нива въглеродния двуокис. 

А някои твърдят, че малките деца пропускат важни визуални и социални знаци за обучението и развитието им, когато съучениците и учителите им са с маски. Но децата с визуални или слухови ограничения се адаптират и това означава, че и другите деца могат да се справят.

Има доказателства, че носенето на маски от учениците в училище снижава разпространението на Ковид-19 сред деца и възрастни. В 166-те училища в окръг Марикопа, щата Аризона, огнищата на Ковид-19 са два пъти повече там, където носенето на маски не е задължително.

Изследвания в училища в други щати, сред които и Северна Каролина, също установяват, че носенето на маски значително намалява нивата на Ковид-19, особено ако се комбинира с други мерки.

За да се избегне дразненето на кожата от маските, лекарите препоръчват платнените за многократна употреба да се перат редовно и да се избират леки дишащи материи.