Анализирани са 9 удара по главата му

Откритият скелет на крал Ричард III при разкопки на паркинг в Лестър прекрати не само спора къде е бил погребан. Благодарение на експерти по лицево-челюстна хирургия вече се знае и как точно е умрял, съобщи сп. "Лансет".

Според историческите хроники Ричард III е убит на бойното поле при Босуърт на 22 август 1485 г. Той е последният английски монарх, загинал в битка.

По изровения в Лестър скелет има 11 рани, нанесени малко преди или по време на смъртта. Девет от тях са по главата и без съмнение са по време на бой. От раните личи, че кралят е захвърлил или е изгубил шлема си. Другите две рани са на едно от ребрата и в таза. Всички са перимортем, т.е. отнасят се към времето на смъртта. По скелета няма следи от стари излекувани рани.

С помощта на есперти по следновековно въоръжение от Кралската оръжейница в Лийдс са идентифицирани и самите оръжия, с които кралят е бил умъртвен. Това е станало чрез изследване на белезите по черепа и костите му.

Смъртта на краля е настъпила в резултат на две от раните в основата на черепа, т.е. нанесени изотзад. Едната е разрез с остри ръбове, вероятно от меч, алебарда или гренадирска секира. Другата е прободна от оръжие със заострен връх.

Няма рани по ръцете от предпазване, които да свидетелстват за самозащита. Това означава, че кралят е носел доспехи. Бронята би го предпазила и от удара в таза, който би бил смъртоносен. Следователно този удар е нанесен след битката по вече мъртвото тяло на Ричард III.

Раните по главата отговарят на написаното от хронистите след битката. Според тях Ричард е изоставил коня си, който затънал в калта, и продължил да се сражава на крака. Паднал, обкръжен от неприятели.

Микроскопичните белези по костите (стриати) са заради неравности по острите ръбове на хладните оръжия, получени при изработката, точенето или при употребата им. Тези неравности са специфични като пръстови отпечатъци. Стриатите по три от раните на Ричард в горната част на черепа са в три посоки. Това означава, че са дело на повече от един неприятел, може би трима. Други рани обаче са с еднакви стриати и издават многократни удари с едно и също хладно оръжие.

Въпреки че скелетът на Ричард е много стар, той дава и други сведения. Например, че кралят е имал сколиоза на гръбнака. След 500 г. обаче няма как да се разбере дали Ричард е имал рани по меките тъкани, които също да са били смъртоносни. За раните по черепа обаче е сигурно, че са били фатални.

След смъртта му Ричард е погребан в черквата "Грейфриър" в Лестър от францисканците, чийто орден е разпуснат от Хенри VIII през 1538 г. Местни хроники твърдят, че тленните му останки са били извадени и изхвърлени от моста в река Соър. Но под паркинга бяха открити и останки от "Грейфреър", като скелетът на Ричард е намерен в отделението за църковния хор. Това място по правило е за знатни погребения.

ДНК проби на потомци на сестрата на Ричард доказаха, че скелетът е на краля. Той бе препогребан с държавни почести в Лестър през март 2015 г.