От потенето в жегите тялото бързо губи течности

Дехидратацията е опасна не само за красотата, но и за здравето. Науката е доказала, че човешкото тяло се състои от до 70% вода и загубата на 6-8% течности може да има тежки последици за здравето и дори да доведе до припадък.

За да избегнете това, преразгледайте лятното си меню. Има много вкусни и здравословни храни, които ще помогнат. Например плодове и зеленчуци, които са с високо съдържание на влага. Имайте предвид, че след термична обработка (варене, задушаване, печене) количеството вода в тези продукти се променя. Затова е по-добре да ги ядете пресни.

Хубавото на тези храни е, че са сезонни и достъпни през лятото. Ето 10-те най-добри храни при дехидратация за лятното меню.

1. Диня 

Това е една от най-популярните летни храни и върши чудесна работа, за да достави на организма нужните течности. Водата в динята е 91%. Заедно с нея обаче получавате и ликопен - мощен антиоксидант. Динята е много вкусна и чудесно се комбинира с други плодове. Може да се добавя към смути, плодови салати и коктейли.

2. Краставици 

Те са идеалната хрупкава лятна закуска, с високо съдържание на вода и хранителни вещества. Краставиците съдържат 96,7% вода. Освен това сезонът им у нас започва много по-рано от сезона на дините, така че те са достъпни преди и след горещите месеци. Вкусният зеленчук може да се реже в салати, да се украсяват с него сандвичи, да служи като основа за зелени коктейли. В някои страни сервират краставици и чушки с хумус - страхотна закуска, лека и пикантна.

3. Плодове 

Сочни, сладки, вкусни - всеки чака лятото, за да се наслади на пресни плодове. Ягоди, череши, вишни, малини, къпини, боровинки и накрая черно, червено и бяло френско грозде - всички те се вписват перфектно в голям брой ястия и десерти. Когато ви омръзне да ги ядете натурални, можете да ги добавите (нарязани или намачкани) във вода, кисело мляко, сокове, смути, коктейли, салати, десерти или където се сетите. Когато давате плодове на деца, не забравяйте да се почерпите и вие. В крайна сметка тези летни подаръци дават доста хранителни вещества и, разбира се, вода. В боровинките и ягодите има най-много вода, така че те са най-добрите "овлажнители" сред плодовете.

4. Грейпфрут 

Ако се опитвате да свалите килограми покрай решаването на проблема с дехидратацията в жегата, грейпфрутът е вашия плод. Освен че съдържа много вода, той е богат на вещества, които осигуряват добро изгаряне на мазнините. Грейпфрутът ще помогне да се свали холестерола и да се стабилизира кръвната захар. Вкусът му може да не допада на всички, но тот този цитрусов плод има фантастични ползи. Добавете го към сокове и плодови салати. Опитайте да сервирате резени, обелени от ципите, като гарнитура към месни ястия.

5. Домати 

Доматът е най-популярният зеленчук у нас (а той всъщност е плод). Никоя салата не е пълна без домати. Освен това, прибавени към ястията, придават сочност и апетитен вид на храната. Доматите са полезни за костите, доказано въздействат за избягване на сърдечно-съдови болести. Дори на страдащите от акне се препоръчва да увеличат консумацията на домати. Чери доматите с ядки или сирене са вкусна и овлажняваща закуска по всяко време на деня.

6. Плодов сладолед 

Домашно приготвените плодови сладоледи също влизат в арсенала от средства за борба с жегата. Колкото и изненадващо да звучи, те са едно от най-добрите средства да се справите с високите температури и да останете хидратирани. Ако пазарувате готови ледени лакомства, изберете тези с най-малко захар. Най-добре е обаче да си ги приготвите самички у дома. Нямате представа колко е просто.

Замразете половин чаша плодове – цели или на парченца (череши, ягоди, касис, кайсии, грозде, киви, ябълки, грозде и др.). Замразете и половин чаша мляко (прясно, кисело, айрян, сметана). Сипете двете съставки в блендера и разбийте до получаването на хомогенна смес (оказва се красива на цвят - розов, зелен, оранжев, в зависимост от плодовете). Добавете няколко супени лъжици захар на вкус и разбийте отново. Най-вкусният и здравословен сладолед е готов.

7. Целина 

Целината е богата на фолиева киселина, фибри, витамини А, С и К. Не е за пренебрегване и че в нея има доста вода. Целината помага за неутрализиране на стомашната киселина. Не всеки с удоволствие хапва сурова целина. Ето защо кулинарите прилагат различни трикове, за да овкусят пресния зеленчук. Например американците съветват да се добави хумус, гуакамоле или фъстъчено масло. У нас често се ядат парчета целина, потопени в мед или в заквасена сметана. По-често зелените дръжки се нарязват на ситно и се добавят към салатата.

8. Зелена чушка 

Всъщност чушките от всички цветове са с високо съдържание на вода (и витамин С). Но зеленият пипер се хвали с 93,9% водно съдържание, както и с мощни антиоксиданти. Яде се по всяко време - късно нощем или предиобед. Също така помага за укрепване на кръвоносните съдове и предотвратява образуването на съсиреци.

9. Спанак 

Първо, спанакът съдържа 91,4% вода. На второ място, той е с високо съдържание на калий, фолиева киселина, лутеин и фибри. На трето,  порция спанак дава 15% от дневните нужди на организма от витамин Е, който се бори със свободните радикали. И накрая, листният зеленчук лесно се вписва в почти всяко меню - допълва (и украсява) зеленчукови салати и сандвичи с месо.

10. Морковчета 

Мъничките моркови все по-често се виждат по рафтовете в магазините ни. Със своите ценни качества те не отстъпват на големите моркови - съдържат много бета-каротин, витамин С, богати са на полезни минерали - мед, желязо, калий, калций. Но в тях има повече вода в сравнение с големите им събратя - до 90,4%. Освен това са по-сладки. Предложете ги на децата, които трудно се убеждават да пият вода в жегата. Добавете ги към салати и гарнитури.