26°C   София
 

Който държи на здравето си, при всяко усещане за нещо нередно и особено при болка ходи при личния лекар, че даже и при специалист. В почти всички случаи той си тръгва оттам с предписани лекарства. Това е сякаш за да добие смисъл самото отиване на лекар и то да се оправдае.

Изследване, публикувано от американския сайт Drughelpline.org, прави класация на 20-те най-масово и най-често предписвани лекарства по един особен критерий - доколко плашат хората с евентуалните си странични ефекти. От изследването става ясно и че от всички характеристики на лекарствата именно нежеланите им страничните ефекти притесняват хората най-много.

Подредбата обхваща само лекарствата, предписвани с рецепти от лекаря. Тя е съставена по много хитър способ - чрез проследяване в продължение на цял месец на броя на влизанията в интернет чрез всички световни търсачки по ключовите думи "странични ефекти". Следени са 100-те най-предписвани лекарства по света.

На първо място, тоест пораждащо най-много и най-силни тревоги от възможните странични ефекти, е обезболяващото средство габапентин с общо 242 300 търсения, или по 8077 на ден. То се предписва и срещу  конвулсии на епилептици.

Втори е метформинът - лек за диабетици, който сваля нивото на кръвната захар. Информация за неговите нежелани ефекти е търсена от 188 100 души за 1 месец.

Трети е антидепресантът сертралин - 152 000, следван от амлодипита за сваляне на кръвното налягане - 148 300. Първата петица завършва с аторвастатин от групата на статините (понижаващи нивото на "лошия" холестерол в кръвта) - 127 500.

По-нататък са лизиноприл срещу високо кръвно (125 100), инхибиторът на протонната помпа омепразол срещу киселини и рефлукс (113 400), антибиотикът доксициклин (104 500), лозартан за хипертония (96 700) и на 10-о място е антидепресантът тразодон (81 800).

Втората десятка включва поред амоксицилин - антибиотик (77 100); трабамадол - обезболяващо (77 000); антидепресантите амитриптилин (69 200); флуоксетин (66 100); миртазапин (58 700) и венлафаксин (57 000); добавката левотироксин (56 900); напроксен - обезболяващо (56 500); ситалопрам - също антидепресант (54 700) и накрая е познатият на всички ибупрофен срещу болки - (53 400).ковид ваксините са на първо място !
07/25/2021 14:23:48

В грешка сте, на първо място са т. нар. ковид ваксини, без значение производителя им! За първи път в истоирията, откак са въведени регулации и задължителни етапи на клинични изпитания, се позволява някакви си микстури да придобият статут на лекарствени средства, и да бъдем при това натискани да си ги слагаме! Всеки фармацевт и лекар трябва да си скъса дипломата от срам и позор, но вместо това виждаме доста продажни лекари и фармацевти, които гордо ни пробутват тези "продукти"!!!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Направиха лицево-челюстна аутопсия на крал Ричард III

Анализирани са 9 удара по главата му Откритият скелет на крал Ричард III при разкопки на паркинг в...

Поставят диагноза на Брежнев през тоалетна чиния

На знамнателния за България 10 ноември, но през 1982 г., в 8,09 часа умира съветският вожд Леонид...

Шуман скача в Рейн, умира в лудница

Последната му творба е открита след спиритичен сеанс от  красивата цигуларка Джели д'Араню  Малко...

Защо куркат червата

Когато човек е гладен, телесните усещания са все неприятни - боли го стомахът и откъм червата се...

Тялото си произвежда дрога

Мозъкът и някои жлези произвеждат силни химикали, които влияят на настроението, мислите и...

Що е дрога?

Дрога е всяка психоактивна субстанция, водеща до злоупотреба и зависимост. Популярната представа за...

Конспиративни теории за рака

По света се ширят 3 конспиративни теории за рака. Най-лесна за опровержение е третата - че акулите...

Философия на китайската медицина

Убождане с игли, отвари от билки, канали, по които в тялото тече енергията Ци – китайската медицина...

Упорити небивалици за рака

Ето 5-те най-упорити небивалици за рака, подхранвани от невежеството за човешката биологияа 1. Ракът...