Морето може да изглежда спокойно, но да не е безопасно. Една от опасностите е мъртво вълнение. То се познава, когато човек влезе във водата до колене и усети, че му се губи пясъкът под краката. Това значи, че морето дърпа и трябва моментално да излезем от водата, обясни в "Денят започва" старши спасителят Петър Русев.

"Хубаво е човек, когато реши да се къпе на плажа, да не е сам във водата, по-добре да е в група. Ако попадне в мъртво вълнение, първото е да не се паникьосва. Да се обърне по гръб, защото човешкото тяло има плаваемост и да почне да маха и да вика за помощ. Следващото, което може да направи, е с леки движения на ръцете и на краката да се опита да излезе към брега. Затова е добре да е в група. Да има 2-3 души на брега и когато няма спасител на плажа, да се обадят на телефон 112. Ако човекът е близко до брега, може да му подадем някакъв предмет, за който да се хване", съветва Русев.

Най-честите грешки идват това, че туристите не спазват флаговата сигнализация. Зелено знаме означава, че къпането е разрешено. Жълто знаме - къпането е опасно и е без надуваеми предмети. При червен флаг къпането е забранено, припомни спасителят.

След обилно хранене не трябва да се влиза два часа във водата. След употребата на алкохол, наркотици и други упойващи вещества не трябва да се влиза 8 часа във водата.

Децата под 12 г. не трябва да бъдат без родителски контрол. Не трябва да им се дават дъвки и бонбони, защото във водата могат да се задяват.

Хората със сърдечни проблеми да ходят на плаж от 7 до 10 часа.

Препоръчително е да пие много вода и течности, защото когато човек е на плаж, той се обезводнява.