Разработване на мобилно приложение на Справочник за диагностика и лечение на COVID-19 се обмисля в здравното министерство, съобщи пресцентърът му.

След повече от година от обявената от СЗО пандемия от SARS-Co-V-2 се натрупа мащабен опит най-вече в страните с развито здравеопазване и се разработиха систематизирани терапевтични подходи. Те са базирани на рецензирани доказателства от клинични проучвания и мета-анализи със стотици хиляди участници. Положителните практики и доказани научни факти се събират и обобщават непрекъснато.

Сега, макар все още да липсва ефективно противовирусно лечение, строгото прилагане на тези протоколи и препоръки позволи значително намаляване на смъртността от COVID-19, съкрати продължителността на болничното лечение и намали значително процента на тежки последици от болестта. Оптимизира и финансово лечението.

С оглед на това в началото на юни в министерството бе създадена работна група, която да изготви систематизиран терапевтичен справочник за инфекцията с препоръчителен характер. Групата изготвя документ от две части - „ядро“, представящо на българските лекари в обобщен вид водещия международен опит в диагностиката и лечението на вируса, и „експертна основа“ със становища и препоръки на български експерти за диагностика, терапия, наблюдение, профилактика на коранавирус според регионалните особености и медицинските стандарти.

Основният интерактивен справочник за лечение на COVID-19, познат и одобрен преди около 2 месеца от Българския лекарски съюз и всички регионални колегии, се допълни и частично преработи. Бяха добавени информация и интерактивни фигури, както и хиперлинкове. Изработен е от д-р Трифон Вълков, д-р Георги Димитров и д-р Димитър Димитров и е достъпен на интернет платформите на МЗ и БЛС.

„Експертната основа“ ще бъде интегрирана към ядрото във възможно най-кратък период. Стремежът на работната група е приложението да се менажира динамично, устойчиво във времето и той да бъде съобразен с последните научни доказателства за COVID-19.

Обсъжда се създаване в бъдеще на мобилно приложение /апликация/ на документа.