Президентът Румен Радев има тест за коронавирус отпреди визитата в Брюксел на 24 и 25 юни за участие в Европейския съвет. Има тест и след завръщането си. И двата са отрицателни, съобщи за “24 часа” Кирил Атанасов, президентският секретар за връзки с медиите. Той отговори, след като се разбра, че премиерът на Люксембург Ксавие Бетел от събота е с коронавирус.

За Европейския съвет са били взети всички противоепидемични мерки.  По време на заседанието Ксавие Бетел бил в контакт с много лидери, сред тях и германската канцлерка Ангела Меркел. На кадри се вижда и как стои до австрийския канцлер Себастиан Курц и шефа на Европейския съвет Шарл Мишел. Всички те обаче носят маски.

Бетел сам се тествал в неделя, заразата му е потвърдена и с PCR. Има леки симптоми - температура и главоболие, и ще работи дистанционно 10 дни, докато е под карантина.

Правителството на Люксембург не смята, че Бетел е имал близък контакт с държавен или правителствен ръководител, каза говорителка на премиера. В херцогството за близък се смята контакт на поне двама души в помещение на по-малко от 2 м и без маска за повече от 15 минути.

Говорител на Мишел каза, че на съвета са спазвани хигиенните норми.

Бетел е получил една доза ваксина на “АстраЗенека” на 6 май. По график трябва да получи втора доза тази седмица.

Заради заразяването на Бетел “24 часа” попита президетството за публичните изяви на Румен Радев. В понеделник той удостои с плакет “Св. св. Кирил и Методий” детския радиохор на БНР за неговата 60-годишнина.