36°C   София
 

Според родителите лекарската помощ закъсняла

Ангел и Ваня, които живеят от  години в Италия, смятат, че 2-годишният им син Диего Георгиев е можел да бъде спасен. Според тях трябвало да бъде преместен часове по-рано в болницата на Болоня за операция.

Диего умира на 18 юни при светкавично развитие на болест, която ще се установява тепърва с аутопсия, която е утре. 

Родителите, жители на Гамбетола в провинция Форли-Чезена са подали официално оплакване при карабинерите в Чезена и прокурор в Болоня е открил разследване, за да се установи дали има закъснение и лекарска вина за смъртта на детето. Делото е за непредумишлено убийство срещу неизвестни извършители.  Ще се прави и нова аутопсия от външен лекар.

Хипотезите са много, но никоя не е окончателна – рядък вид менингит, миокардит, COVID...

Родителите не са на себе си, тъй като само за дни Диего изпада в тежко състояние, а после и умира. Според местни медии той е първороден на 35-годишния Ангел и 31-годишната Ваня, италиански граждани. Роден е в Чезена, област Емилия-Романя. Не е страдал от патология. На 14 юни имал повишена температура, но изглеждало, че ще му мине лесно. Майката дала парацетамол. Температурата спаднала и на другия ден Диего бил добре. Но на 16 юни пак вдигнал температура започнал да трепери. Завели го при детската лекарка, тя открила плаки в гърлото и предписала противовъзпалително лекарство. Следобеда Диего минал 38 градуса и повръщал. Отвели го в спешното на болницата „Буфалини” в Чезена. Там му дали нови лекарства, но повръщането не спряло и го включили на система.

На другия ден изглеждал по-добре, почнал да яде. Следобедът - пак критично положение. Минал 39 градуса и лекарствата не сваляли температурата. Вечерта дежурната педиатърка вдигнала тревога за колегите си в кардиологията. Изглеждало, че сърцето на Диего не успява да помпи и това може да доведе и до мозъчни проблеми. Главният лекар на детското отделение го прегледал и пратил детето в реанимация. В 2 часа след полунощ съобщил на родителите, че ситуацията е много сериозна и че в 7 часа на 18 юни Диего ще бъде откаран в болницата „Сант Орсола” в Болоня.

Чак в 11.30 часа на този ден линейката с него потеглила за „Сант Орсола”. Там лекарите го чакали отдавна и буквално го хванали за косите. Казали на родителите, че детето е в опасно за живота състояние.

Решили да оперират сърцето му още същата вечер. Диего не дочакал - починал в 19,30 часа.

Ангел и Ваня рухнали при новината за смъртта му. Те все още се питат дали ако не беше закъсняло прехвърлянето от Чезена в Болоня, е можел да оживее. Затова се обърнали към адвокати.

„В Болоня ни казаха, че ако беше пристигнал по-скоро, че ако са имали повече време, е можело да го спасят. Искаме да разберем от какво умря синът ни. В Чезена лекарите се лутаха, защо не го отведоха в Болоня веднага? За немарливост ли става дума? Ако не се беше развило всичко по този начин, Диего можеше ли още да е жив?”, пита Ваня.

Прокурорът по делото е Марко Форте. По искане на родителите е разпоредена нова аутопсия. Ще я прави съдебен лекар в Института по съдебна медицина в Болоня в присъствието на друг лекар, посочен от родителите. Иззети за нуждите на разследването са и всички медицински документи от престоя на детето в болниците в Чезена и Болоня.

Прокурорът има 60 дни да депозира заключенията си. След аутопсията тялото на Диего ще се върне в 11-хилядното градче Гамбетола. Макар че са православни, родителите са поискали католическа служба за сина си.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Прощалното писмо на Чудомир е до Тодор Живков

Преди повече от половин век слага край на живота си Чудомир, най-смешният български писател. Той...

Ван Гог си реже ухото и накрая се гръмва

Още като дете Винсент ван Гог сериозно тревожел родителите си. Бил своенравен, а според...

Няма ген на дълголетието

Само 1 от 10 столетници може да предаде на своите потомци шанса и те да изкарат до 100 години,...

Кои лекарства се пият с най-много боязън

Който държи на здравето си, при всяко усещане за нещо нередно и особено при болка ходи при личния...

Лошият дъх е от сяра в устата

Ако имате лош дъх, не проклинайте късмета си - има го всеки четвърти. Миризмата от устата се нарича...

Вече и у нас присаждат фекалии!

От редактора: Тази статия е писана малко преди да стане известно, че присаждането на фекалии е...

Конспиративни теории за рака

По света се ширят 3 конспиративни теории за рака. Най-лесна за опровержение е третата - че акулите...

Философия на китайската медицина

Убождане с игли, отвари от билки, канали, по които в тялото тече енергията Ци – китайската медицина...

Упорити небивалици за рака

Ето 5-те най-упорити небивалици за рака, подхранвани от невежеството за човешката биологияа 1. Ракът...