Трябва по-добра организация. Опитваме се да дадем посока, да се включи пациентът в контрола на медицинските дейности, каза по БНТ служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров. 

"България е в зелената зона. Но това не бива да ни успокоява, нямаме пълен контрол върху разпространението. Регистрирахме индийският щам, не можем да изключим вълна и през лятото. Единственият начин да се предпазим си остава ваксинацията. Лятото е много добра възможност.

Не се налагат нови мерки, намаляваме старите. Последно махнахме маските в малките колективи. Може да разширим тази възможност и в обекти с по-голям персонал. Но една нова вълна може да сложи край на туристическия сезон", каза той. 

Според министъра повече ограничения могат да се махнат само ако хората се ваксинират. А при нова вълна отново ще се затварят фирми и магазини. 

"Клевета е, че съм антиваксър, аз съм лекар. Искам с популярни хора да убедим хората да се ваксинират", каза още Кацаров. 

"Някои мерки не бяха логически издържани - нараства броят заразени, а се облекчаваха мерки. Сега се опитваме да поставим това на здрава основа. В началото съм подценявал проблема с вируса, но това е било на базата на информацията тогава. Не съм казал нещо, за което да се извинявам. Винаги съм смятал, че мерките могат да се прилагат много по-добре. Настоявам да се анализира смъртността през тази година. Това означава да анализираме кои действия на властите са допринесли да има толкова висока смъртност. Този анализ ще помогне това да не се повтори", каза здравният министър.