Витамин Д е важен за здравето. Необходим е на тялото за усвояването на калция, за имунитета и растежа на костите. Но не винаги е лесно да се  набавя, предава Радио Китай.

Неотдавна недостигът на този витамин се свързваше с хронична умора, автоимунни болести, високо кръвно, мускулна слабост и разстройства в червата. Колкото повече е витамин Д, толкова повече намалява рискът от рак, доказват над 60 проучвания за връзката му с болестите. Трупат се и доказателства, че недостигът на витамина предизвиква депресия.

Витамин Д и традиционната китайска медицина

Какво имат да кажат китайците за „слънчевия витамин“? Всъщност нищо. В древните текстове не се говори за витамини и минерали. Но там може да се открие много за връзката между човека и Вселената. И за Ци - жизнената енергия, с която е свързано всичко около човека и вътре в него, дори и работата на органите му.

Китайската медицина не се говори за витамин Д и как той се синтезира в тялото. Но има описания как здравето зависи от взаимодействието на човека с небесните тела. За китайския лечител слънцето осигурява не витамин Д, а Ци. То подхранва Ян енергията на бъбреците, дава на тялото топлина и помага органите и тъканите му да функционират нормално.

Когато на човек не достига „слънчева енергия“, той не понася студа и се уморява лесно - знак, че му липсва Ян енергия.

Когато слънцето не е достатъчно

През лятото витамин Д се набавя лесно и достатъчно. Иска се само да си на открито известно време. Но за някои и това не е гаранция, че тялото им има нужното количество от този витамин.

Синтезът му става при хармонична работа на органите, особено на черния дроб и бъбреците. Според китайската медицина те играят ключова роля в активирането му.

Но поради хроничния стрес и неправилния начин на хранене при много хора тези два органа не работят на пълни обороти и е много вероятно да страдат от недостиг на витамин Д.

Може ли китайската медицина да премахне дефицита на витамин Д?

Да, може. Най-очевидният симптом за него е костната малформация. Според китайската медицина бъбреците са органът, от който зависи здравето на костите.

За западната медицина кръвните изследвания са единственият начин да се установи дали на човек не му достига този витамин. А китайската следи за симптоми като чувство на слабост и непоносимост към студа. Тя решава проблема с комбинация от билки, подбрани според нуждите на човека, така че да подсилят Ян енергията на бъбреците.

Състоянието на костите е тясно свързано със здравето на бъбреците. Според китайската медицина силните бъбреци осигуряват достатъчно хранителни вещества за образуване на здрави кости. Но когато тяхната функция отслабне, организмът не успява навреме да компенсира загубата на костна маса.

Осигуряването на витамин Д не е лесно. Ултравиолетовите лъчи могат да предизвикат кожни проблеми, а храните, които го съдържат, не са много. От друга страна, съвременните условия н живот ограничават в голяма степен времето за престой на открито сред природата.

Освен това през зимата слънчевата светлина не е в изобилие, което затруднява превръщането на холестерола във витамин Д.

Откъде се набавя витамин Д?

Най-добрият начин за зареждане с витамин Д е да се излиза по-често навън и да се стои на слънце. Китайски лечител би посъветвал освен това да се тонизират черният дроб и бъбреците.

Годжи бери

Плодовете годжи бери подсилват и черния дроб, и бъбреците. Те са тоник за кръвта и жизнената енергия Ци, освен това забавят стареенето.

Изследвания на Китайската академия на медицинските науки доказват, че тези червени плодчета засилват имунитета, помагат за възстановяване на кръвните клетки и пазят черния дроб от омазняване.

Черният дроб

За да се подсилите черния дроб, добавете някои храни в менюто си.

Храните, богати на лутеин и заексатин (силни антиоксиданти), защитават черния дроб. Това са морковите, зеленолистните зеленчуци, тиквата, прасковите, сладкият картоф. Препоръчва се и консумацията на храни с високо съдържание на бетакаротин, витамините С и Е. Например чесън, лук, бобови, спанак, целина, ряпа, жълти и оранжеви зеленчуци, водорасли, ябълки, портокали, домати.

Освен това:

- избягвайте много лютата храна и алкохола;

- консумирайте ароматни подправки като кориандър, магданоз, мента;

- прибавете повече зелено, синьо и оранжево в декорацията на жилището;

- спортувайте на тихо и зелено слънчево място близо до вода;

- изберете спортове като ходене, плуване, йога, тайдзицюан, голф;

- избягвайте прекалено активните спортове, които предизвикват прекомерно изпотяване, особено ако сте с високо кръвно;

- избягвайте да стоите до късно вечер, лягайте си преди 23 ч.;

- поддържайте доброто настроение и всеки ден намирайте по малко свободно време за себе си.

Бъбреците

За да поддържате бъбреците в добро състояние:

- Добавете към менюто си храни и билки като годжи бери, черен сусам, орехи, хинап, див чесън, яйца, корени ангелика и астрагал, гъба рейши;

- откажете цигарите;

- осигурите си достатъчно сън;

- не преяждайте;

- спортувайте редовно, като добавите повече упражнения за кръста;

- създайте си навик преди лягане да масажирате стъпалата отдолу;

- под душа редувайте топла и студена вода;

- не прекалявайте със секса, особено през зимата.