Лекари изследваха психичното здраве в 27 европейски държави и стигнаха до извода, че 6,5% от жителите им страдат от различни форми на клинична депресия. Това е 1,5 пъти повече от оценката на СЗО, съобщи ТАСС, позовавайки се на испанския институт IMIM.

Изследването ще помогне за изработване на по-ефективна стратегия за борба с депресията и ще позволи да бъде проследена ситуацията през следващите години, каза координаторът от института Хорди Алонсо.

Според СЗО над 260 милиона души по света страдат от клинична депресия. Всяка година тя убива около 800 хиляди.

Борбата с депресията се усложнява от факта, че неврофизиолозите все още не разбират напълно естеството й и не могат да определят броя на страдащите. Екипът на Алонсо е опитал. Изследвал е психичното здраве на 258 000 европейци и е изчислил дела на депресираните сред тях.

Учените регистрират много големи несъответствия в честотата на депресия в различните държави. Най-малко хора с хронична депресия има в Словакия, Чехия и Литва. Там те са 2,6-3% от населението. А в Исландия, Германия и Люксембург 9-10% са с депресия.

Установеното е изненадващо, защото очакването е било депресираните да са повече в Източна Европа, където медицината и социалните услуги са на по-ниско ниво. Но депресията е по-честа в богатите западни страни.