Разкършване и споделяне отпускат и успокояват

Стресът в малки дози е полезен и тонизира. Но стане ли храничен, разболява. Човек си докарва намалена фертилност, депресия, автоимунни и сърдечни болести и надебелява. За да се справи, той трябва да осъзнае какъв е източникът на стрес в живота му, казва Василка Юрукова, хомеопат от Пловдив.

Краткотрайният стрес не е страшен, той помага за адаптиране към условията на живот. Но ако е прекалено интензивен - при смърт на близък, развод, конфликти в работата или с роднини, той блокира способността на организма да се справя чрез собствените си ресурси. В крайна сметка се появяват физически и психични проблеми.

Според статистиката 25% от хората имат психични смущения от стрес като невроза и депресия. Масовизират се и автоимунните заболявания, които също започват след преживени неприятности или пък от страха, преживян през пандемията.

Сред 10-те най-стресиращи събития са смърт на съпруг, развод, раздяла с партньор, затвор, смърт в семейството, болест (травма), загуба на работа, сватба, пенсиониране.

Какво става в тялото

При стрес се отделят хормони, включително кортизол, наричан "хормон на стреса". Той потиска имунната система, вдига кръвното и нивото на кръвната захар, влияе на всички хормони. От кортизола се пълнее, появяват се инфекции, ставни болки, повишен апетит, гняв, киселини в стомаха, главоболие, безсъние, депресивни състояния.

Много хора са изненадани, че редица случаи на стерилитет, на инсулинова резистентност, на болести на щитовидната жлеза и половите органи са пряко следствие на дълготраен стрес. А също сърдечни болести, язва, колит, псориазис и други кожни проблеми, влошено качеството на спермата, трудно забременяване.

Лесни техники

При напрежение ефективен начин човек да си помогне е да отпусне мускулите, тъй като те са свързани с нервната система.

Разтягането (стречинг) за 15-20 минути успокоява нервите, казва Юрукова. Може да се прави и в офиса, но по-силен ефект има, ако е на открито. Всяко раздвижване, съчетано с дълбоко дишане, помага, тъй като при недостиг на кислород се излъчват още повече от хормоните на стреса.

Релаксация, медитация и йога също са ефикасни. Важно е всеки да намери своя бутон срещу стрес - музика, масаж или ароматерапия, звуци от природата или пък да се посмее с книга или филм. Много ефикасен е масажът на ходилата, особено на палеца, и средата на дланите. Както и вдигането на краката нагоре в легнало положение. Могат да се подпрат на стена и човек да остане така известно време.

Споделянето с приятели и близки също помага, но да се избягват разни "дразнители", а също познати или роднини, които само се оплакват. Имат значение храната и приемът на магнезий и достатъчно вода. Гладуването също е стрес за тялото и води до отделяне на инсулин, който пък кара хората да ядат повече.