Здравното министерство ще разяснява на ромите ваксинацията срещу коронавирус, обяви на брифинг зам.-министърът Александър Златанов.   Днес то проведе среща със здравни медиатори.

Според Златанов целта й е била да се изяснят причините за ниската имунизация сред ромското население и да се очертаят стъпки, чрез които да се увеличи. Хора от шоубизнеса, религиозни лидери и други авторитети ще предават на ромското население достоверна информация с цел да го убеди да се ваксинира.

"Сега периодът е много подходящ - ниска заболеваемост в страната, ваксини налични всякакви."

Изводите са, че още има митове сред това население. Хората са уплашени, имат грешна представа, страхуват се от странични ефекти.

Първата стъпка е предоставянето на вярна информация по различни начини - чрез хората, които те уважават и са авторитети сред тях, хора от шоубизнеса, на които подражават, духовниците, които проповядват.

Втората е да се направи ваксинацията за тях безпроблемна. Да знаят, че могат да се имунизират в пунктове или при личните лекари. На хората, които са неосигурени, няма да им струва нищо посещението при личен лекар за доза ваксина - каза Златанов.

Това важи за цялата страна, а медиаторите са започнали работа още днес.