Американски учени откриха биологична връзка между консумацията на червени меса и рака на дебелото черво, писа "МедикалЕкспрес".

Екип от бостънския Институт за изследване на рака "Дейна-Фарбър" са установи специфично увреждане на ДНК, което се предизвиква от ядене на  червени меса. Това оказва канцерогенно влияние върху диетата , но пък дава и възможности за ранно откриване на болестта и създаването на нови видове лечение.

Учените са взели ДНК проби от 900 души с рак на дебелото черво. В тях е налична неизвестна досега мутация и е налице увреждане на ДНК, известно като алкилиране.

Но не всички клетки с тази мутация стават ракови. Тя се свързва основно с приема на преработено и непреработено червено месо, консумирано преди поставянето на диагнозата.

"В червеното месо има вещества, които причиняват откритото от нас увреждане на ДНК", обяснява онкологът Мариос Джанакис, който оглавява екипа. Това са нитрити, които изобилстват в червено месо, както и нитрати, често срещани в преработеното месо.

При предишни изследвания е установявана епидемиологична връзка между консумацията на червени меса и рака - изследвани са хранителните навици на заболелите и честотата на заболяването.