Ваксинационният щаб да стане съвет, обмисля Кацаров

Национално проучване за броя на всички хората, които са се срещали с коронавируса, започва здравното министерство. Това ще стане чрез събиране на данни от компаниите, които поддържат софтуерите на всички лаборатории, болници и лични лекари. Акцент в тях ще бъдат данните от тестовете за антитела, които показват премината инфекция, като ще бъде избегната възможността за повтарявмост, т. е. един и същи човек да влезе в статистиката като положителен и при лабораторен резултат и като лекуван в болницата, например. Ще се изолира повтаряемостта и при тези, които са си правили тестове по няколко пъти, включително PCR или антигеннен и такъв за антитела след това.

Това обяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров на брифинг днес.

"Имах среща с представителите на всички софтуерни компании в петък и постигнахме договореност. Ще изградим техническо място при нас, където да се събере цялата информация за ваксинирани, лежали в болница и всички тествани за антитела от март 2020 г. досега", съобщи Кацаров.

Информацията ще бъде сортиране по възрасти и общини.

"Така ще получим най-малкия брой хора, които са се срещали с вируса", допълни Кацаров.

Данните ще бъдат готови до месец. Разликата с тези, които се събират в Националната информационна система пък са, че тук ще бъдат обхванати и хората, които са преболедували безсимптомно, но са си направили тест за антитела, т. е. картината ще е по-пълна. Проучването ще покаже и реално колко хора нямат все още защита от вируса - нито от пряка среща с него, нито от ваксинация.

"Причината да изберем този подход е, че ако сега направим тест за антитела на 2000 души, информацията няма да показва реалната картина, защото при среща с вируса, след време човек започва да губи антитела и те изчезват", обясни Кацаров.

Данните от проучването щели да послужат за оценка на риска за възникване на нова вълна.

За реализирането му ще бъде обявена обществена поръчка, а нужните средства ще са около 10 000 - 15 000 лв., каза още здравният министър.

Данни от подобно проучване представи на брифинга и собственикът на една от голмите вериги лаборатории у нас Недялко Калъчев.

То е направено в цялата страна като включва 2665 случайно подбрани проби на хора пуснали си различни изследвания в периода 25 май- 11 юни. Те са проверявануи за наличие на N-антитела, които са отличителен белег за естествен имунитет, т.е. от преболедуване, а не за придобит от ваксина. Резултатът е от него оказват, че 43% от българите са се срещали с вируса и са го преболедували, както със симптоми, така и жезсимпромно.

"Това обаче е момента снимка. Не може да бъде национално представително проучване", уточни Калъчев.

Най-много положителени резултати за N-антитела има сред пробите в Пазарджик. Там са изследвани 52 проби, а положителни са 62% от тях. В София пък процентът е 31,кято са проверени 500 проби, показва проучването.

Около 1/3 от населението все още няма никаква защита срещу вируса и това ще е резервоарът, който може да доведе до следващи вълни на епидемията, затова и трябва да се положат сериозни усилия, за да се повиши процентът на ваксинираните, обясни още Калъчев.

Една от мерките, която обмисля Стойчо Кацаров е да направи ваксинационния щаб консултативен съвет към министъра на здравеопазването, което ще позволи в него да бъдат включени представители на различни обществени институции, включително религиозни, на медии и др., които могат да допринесат за засилване на информационните кампании. Различни стимули към хората, каквато практика предприеха много други държави обаче, според министър Кацаров не е необходима.