Около 43% от населението в страната се е срещало с коронавируса, показва изследване на 2665 проби, взети в различни дни и градове на случаен принцип. „Това е моментна снимка, не може да се вмести в правилата за национално представително проучване“, каза по БНР собственикът на лабораторията д-р Недялко Калъчев.

Изследвани са били проби на хора, които са посетили по някакъв повод лабораториите в края на май и началото на юни. Изследваните антитела засягат само досег с вируса по естествен път.

"Логиката е, че взимаме случайни проби. Не знаем предварително. Голяма част от хората, които са се срещнали с вируса при първата вълна, имат прилично ниво на антитела. Слабо положителните резултати са едва 4% от пробите", отбеляза Калъчев.

Данните за Ямбол сочат 56-57% преминали през вируса, Пазарджик оглавява класацията с 62%, а за столицата около една трета от пробите са положителни за наличие на антитела.

Ако данните от проучването се екстраполират върху цялото население, се получават 2,5 млн. души, коментира Калъчев. По думите му, това означава официалната статистика да се умножи по 6. Той има предвид потвърдените случаи на коронавирус, които към днешна дата са 421 032 според Единния информационен портал. Ако ги умножим по 6, получаваме 2 526 192 вече били или към момента заразени.