36°C   София
 

Към момента няма данни Делта вариантът на коронавируса да е по-опасен за деца и младежи. Няма риск ваксинираните с две дози да се заразят с него, с малки изключения, каза по БНТ вирусологът проф. Мира Кожухарова. Данните са от Великобритания, където Делта е изместил британския вариант и това според нея е типично за тези вируси.

"В САЩ 10% от всички заразени имат Делта. Прогнозата им е, че той ще доминира през есента, което може би се отнася и за Европа."

Ваксинираните с 2 дози британци две седмици след втората са в много голяма степен предпазени поне от риска да бъдат лекувани в болница. От тези, които сега са в болница, ваксинирните са незначителен процент.

Според Кожухарова голямата вълна е спаднала у нас.

"Това се дължи се главно на закономерностите в епидемичния процес. Всяка вълна достига връх, висок или нисък, и започва да спада. Толкова е по-ниска епидемичната вълна, колкото е по-голям процентът на хората, които имат имунитет", обясни проф. Кожухарова.

Да се пресметне в реални числа ефектът от взетите мерки, на практика не може. Само от ваксината може да има относително точни изчисления, които да покажат с какъв процент тя въздейства на епидемичния процес.

Няма противопоказания за хронично болните да се ваксинират. Да имаш хронични болести е показание, а не противопоказание, допълни тя.  И посъветва децата с хронични болести да бъдат ваксинирани.

В повечето европейски страни процентът на ваксинираните най-стари хора - над 80 г., достига почти до 100. Тук е 10, 15, 20. Увеличават се, но би трябвало да се използва този летен сезон, в който винаги има пауза в дихателните инфекции, и хората да се ваксинират. А не през септември да се струпаме на опашки, защото през септември по друг начин ще говорим за дихателните инфекции - ще се увеличават",  каза вирусологът.

Сега няма никакви белези за изчезване на коронавируса и той ще бъде като сезонния грип. Но когато един вирус престане да бъде нов, той престава да бъде и от медицинска гледна точка, и от психологическа гледна точка сериозна опасност.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Прощалното писмо на Чудомир е до Тодор Живков

Преди повече от половин век слага край на живота си Чудомир, най-смешният български писател. Той...

Ван Гог си реже ухото и накрая се гръмва

Още като дете Винсент ван Гог сериозно тревожел родителите си. Бил своенравен, а според...

Няма ген на дълголетието

Само 1 от 10 столетници може да предаде на своите потомци шанса и те да изкарат до 100 години,...

Кои лекарства се пият с най-много боязън

Който държи на здравето си, при всяко усещане за нещо нередно и особено при болка ходи при личния...

Лошият дъх е от сяра в устата

Ако имате лош дъх, не проклинайте късмета си - има го всеки четвърти. Миризмата от устата се нарича...

Вече и у нас присаждат фекалии!

От редактора: Тази статия е писана малко преди да стане известно, че присаждането на фекалии е...

Конспиративни теории за рака

По света се ширят 3 конспиративни теории за рака. Най-лесна за опровержение е третата - че акулите...

Философия на китайската медицина

Убождане с игли, отвари от билки, канали, по които в тялото тече енергията Ци – китайската медицина...

Упорити небивалици за рака

Ето 5-те най-упорити небивалици за рака, подхранвани от невежеството за човешката биологияа 1. Ракът...