Силно заразният вариант на коронавируса Делта е наличен в над 80 страни и продължава да мутира. Това го превръща в доминантен в света, казва д-р Сумия Сваминатан, главен учен на Световната здравна организация (СЗО).

На пресконференция в Женева тя обясни това със „значително повишената му заразност“, предаде CNBC.

Според проучванията Делта е с около 60% по-заразен от варианта Алфа, засечен първо в Англия. Алфа е по-заразен от оригиналния щам, появил се в Ухан в края на 2019 г.

"Ситуацията в света е толкова динамична поради циркулиращите варианти“, добави д-р Сваминатан.

Делта инфектира 10% от новите случаи в САЩ в сравнение с 6% преди седмица, сочат Центровете за контрол и превенция на болестите.

Делта е вече доминиращ във Великобритания с над от новите случаи.

СЗО определи Делта за „обезпокоителен вариант“ през май. Вариант на вирус се означава като „обезпокоителен“, ако е доказано по-заразен, по-смъртоносен или по-устойчив на ваксини и лечения.

СЗО обяви по-рано, че Делта причинява по-тежки симптоми, а и някои са различни от другите варианти.

Учените все още се нуждаят от данни за варианта и за въздействието на ваксините срещу COVID върху него.

Германската компания CureVac тази седмица посочи вариантите като една от причините нейната ваксина да се окаже с едва 47% ефективност в клинично изпитване с 40 000 души.

Британско изследване от понеделник сочи, че с две дози от ваксините Pfizer-BiоNTec или AstraZeneca не стига до хоспитализация при заразяване с Делта.