Екип от американски и китайски учени откриха причината за преждевременното стареене, съобщи "ЮрекАлърт".

Недостигът в червените кръвни клетки на белтък, който отговаря за освобождаването на кислорода, води до нарушения на когнитивните способности и преждевременно остаряване, сочат резултатите от изследването. Те са публикувани в изданието "Плос байолъджи".

Учените обясняват, че липсата на кислород води до стареене, влошава когнитивните функции и допринася за загубата на слух с напредване на възрастта.

При опити с мишки е установено, че с намаляване количеството на белтъка ADORA2B в кръвта им, паметта и слухът им се влошават, мозъкът се възпалява и остаряват по-бързо. Този белтък е част от клетъчната мембрана на еритроцитите и допринася за освобождаването на кислород от кръвта. С напредването на възрастта съдържанието му в кръвта значително намалява. Изследователите смятат, че между тези два фактора има пряка връзка.

За целите на проучването учените използват мишки без ADORA2B в кръвта. Те сравняват поведението и физиологията им с гризачи с наличен белтък. Оказва се, че при липсата на кислород с възрастта мишките без ADORA2B по-бързо и по-забележимо губят когнитивните си способности в сравнение с другите.

На тази база е направено заключението, че ADORA2B регулира доставката на допълнително количество кислород в мозъка, когато има недостиг, пише БТА.

Тепърва ще се проучва дали лекарства, активиращи ADORA2B, биха ограничили спада в когнитивните способности и биха предотвратили ранното стареене.