Закрихме последното COVID-19 отделение и се молим да не се налага да го откриваме отново, обяви във фейсбук болницата "Пирогов".

"Благодаря ви, ГЕРОИ! Днес затворихме последното отделение за ковид19 след 8 месеца денонощна работа на екипите! Благодаря ви, ГЕРОИ" - написа в профила си директорът проф. д-р Асен Балтов.

В разгара на втората вълна през ноември "Пирогов' превърна Втора клиника по ортопедия и травматология в поредното COVID-19 отделение. Начело застава д-р Снежа Бахарова.

”Лице в лице с тази зараза спасихме много хора. Някой не успяхме, но дадохме всичко, на което сме способни. Бяхме екип за пример!", казва тя. 8 месеца екипът й посреща най-тежките случаи от цялата страна. По време на третата вълна COVID-19 отделенията в "Пирогов" стават 12 с общо 498 легла. Отделно 4 реанимационни сектора се борят за живота на най-тежко болните.

”Благодаря на ръководството на болницата за пълната подкрепа. Дано няма Четвърта вълна! Но ако има, ние пак ще се справим. Пироговци са големи!”, каза началникът на закритото отделение на деветия етаж.

Още преди първия случаи на COVID-19 у нас "Пирогов" е подготвен и през март 2020 г. за часове организира лечебната дейност така, че нито един нуждаещ се да не остане на прага на болницата.

"15 месеца по-късно продължаваме да приемаме тежко засегнати от коронавируса и се надяваме скоро да дойде денят, в който останалите ни легла за COVID-19 болни ще изглеждат както тези на снимките.

Ваксините са обещанието, че няма да се наложи отново да постъпим по този начин зарди Алфа, Бета, Гама или Делта варианта."

”Пирогов” напомня, че имунизира без почивен ден от 8:30 до 23 часа в делнични дни и до 17:30 в събота и неделя.

COVID леглата в "Пирогов" са празни на снимката
COVID леглата в "Пирогов" са празни на снимката
COVID легла
COVID легла
Болнично легло
Болнично легло
Легла в болницата
Легла в болницата
Коридор в COVID отделението на "Пирогов"
Коридор в COVID отделението на "Пирогов"