Без консенсус по големия здравен проблем напоследък мина срещата между здравния комисар на ЕС Стела Кириакиду и домакинът й д-р Стойчо Кацаров.

Въпросът е за преболедували COVID, но установено с  антигенен тест. Той засега не се приема като релевантен за преболедуване и стига да се издаде сертификат за разлика от доказалите болестта с PCR тест. Те са не само българи, но и граждани на други страни в ЕС, които в началото на годината признаха антигенните тестове като релевантни на PCR. 

За тях се ограничава свободата на пътуване, защото за сертификат им остава възможността за ваксинация или за отрицателен PCR тест преди всяко пътуване. 

"Този сертификат се базира на недискриминация. За тези, които са минали през целия ваксинационен цикъл, за тези, които са оздравели от COVID, и за тези с направен PCR тест. За бързите антигенни тестове се проучва ситуацията от учените и когато и ако науката позволи, ще можем да променим сертификата", каза Кириакиду на брифинг след като посети с министър Кацаров ваксинаиращите в болница "Света Анна". От думите й обаче не стана ясно каква е причината Европа да приема антигенните тестове за доказване на инфекцията, но не и за преболедуване.   

На въпрос на "24 часа" какви са опциите пред оздравелите наскоро от COVID и имащи антигенен тест. Те нямат възможност за имунизация поне в следващите 3 месеца. Кириакиду отговори, че те ще трябва да си правят PCR тест.