"Най-сигурният начин за свободен живот и движение е ваксинацията", каза здравният еврокомисар Стела Кириакиду след среща с българския министър Стойчо Кацаров, предаде NOVA. 

"Тя пое много конкретни ангажименти да ни помогне в начина, по който да организираме по-добре нашата кампания и да постигнем по-добри резултати във ваксинацията. Говорихме за създаването и на антираков план, който сме стартирали с моя заместник", съобщи Кацаров.

Чрез новата кампания той се надява да се променят нагласите на българите към ваксинацията.

„България е една от първите от ЕС, които посещавам. Ще посетя и други, за да видя как върви ваксинацията. Благодаря за възможността да посетя мобилен център за имунизация, центъра в болницата „Св. Анна” и центъра за третиране на инсулт”, каза Кириакиду.

Според нея в ЕС в последните 9 седмици спада броят на заразените с COVID-19.

„Увеличаването на ваксинацията ни дава повод за оптимизъм. Но сега не е време за радост. Знаем, че ваксинираните са защитени. В България са налични и четирите одобрени в ЕС ваксини. Всички те са безопасни и ефективни. Ваксинацията спасява живота. Намалява хоспитализацията и ни позволява да се завърнем към нова нормалност. Позволява ни да пътуваме. Моето послание към всички български граждани е да се ваксинират”, призова тя.

В момента около 50% от европейците са получили първа доза.