„Делта вариантът на COVID-19 е много по-вирулентен, разнася се по-лесно и според някои статии води до по-големи щети. Единственото противодействие е ваксинацията“, каза по bTV доц. Михаил Околийски, представляващ СЗО в България.

Според него темпът на ваксинация у нас е тревожен - имунизирани са едва 10%, а колективен имунитет има при 69%.

„Ако безразсъдно забравим през какво минахме, то може да се върне… Ако помните, миналата година заболеваемостта и смъртността от вируса намаляха, хората се успокоиха, прекараха едни хубави отпуски. Ние от СЗО предупреждавахме, че през есента може отново да има пик, хората се подсмихваха. И тази опустошителна вълна ни се стовари“ , каза той.

Според Околийски често има сериозни последици за преболедувалите вируса. Затова не може да се каже, че е по-добре са ди го прекарал.

„30% от преболедувалите за 6 месеца развиват психично заболяване – тревожност, депресия, паник атаки. Те също имат нужда от грижи. Има и други симптоми – усещането да си в мъгла, необяснима тъга, косопад, проблеми с метаболизма“, каза доцентът. Тези пост COVID усложнения се наблюдават и при хора, които са карали болестта леко.