36°C   София
 

Близо една четвърт от заразилите се с Ковид-19 месец или повече по-късно се сблъскват със здравословни проблеми, каквито не са имали преди инфекцията, предаде Франс прес

Американско изследване анализира медицински данни за близо 2 млн. американци, засегнати от вируса. То е най-голямото, осъществено с цел да се изследват дългосрочните ефекти от заболяването.

За целите на изследването са анализирани данните за 1,96 милиона души, дали положителни проби за Ковид-19 между февруари и декември 2020 г.

"Въпреки че мнозина се възстановяват от Ковид-19 за няколко седмици, някои изпитват постоянни или нови симптоми повече от четири седмици след диагностицирането", пишат авторите на изследването.

Двата проблема са болка (невралгия, мускулна болка) за 5% от хората и затруднено дишане за 3,5%. Те са последвани от хиперлипидемия (концентрация на липиди в кръвта) или хипертония, неразположение или силна умора, тревожност, чревни проблеми.

Пациентите, които са съобщавали за подобни симптоми преди инфекцията си с Ковид-19, са били изключени от проучването, обясняват от Феър Хелт, както и тези, страдащи от заболявания, които могат да компрометират резултатите (рак, бъбречна недостатъчност).

В детайл данните показват, че малко над 23 процента от заразените са потърсили лечение месец или повече след заразяването си за поне един от анализираните здравословни проблеми.

Най-тежките случаи на Ковид-19 е по-вероятно да причинят подобни оплаквания: близо 50 процента от хората, хоспитализирани с вируса, са имали поне един от тези здравословни проблеми, в сравнение с 27 процента от симптоматичните случаи на Ковид-19 и почти 19 процента от асимптоматичните.

Освен това 0,21 процента от хората съобщават, че имат шум в ушите 30 дни или повече след заразяване с Ковид-19 - проблем, който вече е отбелязан от други изследвания.

И накрая, сред пациентите, хоспитализирани и след това изписани от болницата, 0,45 процента са починали в рамките на 30 дни или повече от инфекцията. Рискът от смърт за тях е бил 46 пъти по-голям, отколкото за тези, които не са били хоспитализирани.

Едно от ограниченията на изследването е, че тестова група хора без Ковид-19 не е анализирана като база за сравнение.

Постоянните симптоми на Ковид-19 или т.нар. "дълъг Ковид" постепенно се изучават от специалистите. Причините обаче "все още са неизвестни", отбелязват от Феър Хелт.ковид помии безкрай
06/16/2021 20:23:28

А безсимпромно преполедувалите и те ли:) Първо бяхте смешни с такива ковид измишльотини. После не се спряхте и станахте досадни. Пак не се спирате - вече явно ни имате за зомбита, попиващи всякакви ковид помии. Не подлежим на манипулации и зомбиране, не разбрахте ли. Няма да се бодем !!!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Прощалното писмо на Чудомир е до Тодор Живков

Преди повече от половин век слага край на живота си Чудомир, най-смешният български писател. Той...

Ван Гог си реже ухото и накрая се гръмва

Още като дете Винсент ван Гог сериозно тревожел родителите си. Бил своенравен, а според...

Няма ген на дълголетието

Само 1 от 10 столетници може да предаде на своите потомци шанса и те да изкарат до 100 години,...

Кои лекарства се пият с най-много боязън

Който държи на здравето си, при всяко усещане за нещо нередно и особено при болка ходи при личния...

Лошият дъх е от сяра в устата

Ако имате лош дъх, не проклинайте късмета си - има го всеки четвърти. Миризмата от устата се нарича...

Вече и у нас присаждат фекалии!

От редактора: Тази статия е писана малко преди да стане известно, че присаждането на фекалии е...

Конспиративни теории за рака

По света се ширят 3 конспиративни теории за рака. Най-лесна за опровержение е третата - че акулите...

Философия на китайската медицина

Убождане с игли, отвари от билки, канали, по които в тялото тече енергията Ци – китайската медицина...

Упорити небивалици за рака

Ето 5-те най-упорити небивалици за рака, подхранвани от невежеството за човешката биологияа 1. Ракът...