Електронните отпадъци сериозно вредят на здравето на децата, предупреди Световната здравна организация (СЗО), цитирана от ДПА и БТА.

"Дете, което изяжда само едно яйце от района на сметището Агбогблоши в Гана, приема 220 пъти над дневния лимит диоксини, определен от Европейския орган за безопасност на храните", казва Мари-Ноел Брун Дрис, която е водещият автор на доклада на СЗО.

Причината е неправилното управление на електронните отпадъци. Това е задълбочаващ се проблем, който много държави по света все още отказват да признаят като здравен.

Електронните отпадъци включват стари компютри, телевизори, музикални аудиосистеми, факсмашини или телефони. Всички те съдържат токсични вещества като олово, живак, никел или различни химикали.

Този вид отпадъци непрекъснато се увеличават заради ръста на потреблението на електронни устройства. Експертите на СЗО изчисляват, че през 2019 г. електронните отпадъци са били 53,6 тона, като са нараснали с 21% в рамките на пет години.

По данни на СЗО почти 13 милиона жени изкарват доходите си, като сортират отпадъците и по този начин се излагат на опасното въздействие на токсините. Често се включват и 5-годишни деца, тъй като с малките си ръце лесно разглобяват електронните устройства. Токсичните отпадъци за тях са още по-опасни, тъй като органите им все още не са се развили, предупреждават експертите.

Опасните вещества в отпадъците също така могат да попречат на развитието и растежа на неродени деца, когато бременни жени работят на сметищата, предупреждават от СЗО.