Средствата за здравеопазване в страната ни трябва да са 10 на сто от Брутния вътрешен продукт. Това каза пред журналисти Лука Чичов, който представи доклад "Здравеопазването като инвестиция", изготвен от комитет "Здравеопазване" на Американската търговска камара в България, пише БТА. Тези средства биха могли да се осигурят от преразпределяне на средствата от данъци и акцизи или чрез еврофондове, като общите средства трябва да бъдат предимно публични.

Българинът доплаща за здраве близо 40 на сто, което в сравнение с останалите европейски граждани е над два пъти повече. Нужно е по-ефективно разпределение на средствата за здравеопазване, както и прозрачност на разходите, показва още докладът. Необходимо е и създаване на фонд за иновативни терапии, който да бъде ангажимент на държавата.

Приоритетите на държавата би трябвало да бъдат насочени към превенция и ваксинация, към политики за скрининг, към навлизане на иновативна и качествена терапия с цел намаляване на риска от усложнения, както и към инвестиции в системата на здравеопазването, които да не се правят от пациентите, каза още Чичов.

Демографската ситуация в страната се влошава, а хората над 65-години се увеличават, което оказва все по-голям натиск върху икономиката и здравеопазването, сочи още документът. В доклада е отбелязано и неравномерното разпределение на медицинските кадри в страната ни, както и ежегодното напускане на България от близо 300 лекари. Трябва да се повишат инвестициите в извънболничната помощ, показват още изводите от доклада. Европейските тенденции са за намаляване на броя на болничните легла, а в страната ни има постоянен ръст по този показател.

България може да разполага с 6 млрд.евро за здравеопазване чрез европейския финансов инструмент "NextGenerationEU".