В нашата болница фантоми няма. Някои от тези 900 пациенти съм консултирал лично аз. Това каза началниката на клиниката по вътрешни болести в столичната болница "Пирогов" доц. д-р Петър Атанасов пред Би Ти Ви. 

Поводът за изказването на Атанасов са проверките, които в момента НЗОК прави на болницата, след съмнение, че касата е източвана. Около 900 са пациентите, които се проверяват. Първоначално те са били в болницата, за да се лекуват от коронавирус, а месец по-късно са влезли за лечение, но вече на цироза и чернодробна недостатъчност. Миналата седмица зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров обяви, че  по време на проверката някои от пациентите обяснили, че никога не са влизали в болницата за лечение. 

Причината за завръщането им е пост-Ковид синдрома. Няма кътче в организма, което да не бъде засегнато от вируса. Този пост-Ковид синдром не може да бъде пренебрегван. Човек не може ли да се раболее няколко пъти в рамките на 10-15 дни?, попита Атанасов. Той посочи, че по статистика 25% от американците получават пост-Ковид симптоми в следващите шест месеца от разболяването им.

На въпрос защо тогава част от пациентите са казали, че не са лежали в "Пирогов" за лечение, той отвърна: Здравното министерство говорител на НЗОК ли е? Кой си позволява да изнася междинна информация? Аз искам да поканя всеки един от пациентите, който смята, че е фалшив.

Няма пътека за пост-ковид и до момента, категоричен бе той.

Цирозата е част от пътеката. Острата чернодробна недостатъчност се лекува, но ако това не стане, тя може да се привърне в цироза. Един пациент с такива заболявания много трудно преживява инфекцията, продължи той.

Пациентите биват проверявани и стресирани по телефона. Те ги приканват да попълнят анкета и им оставят телефона на конкретен адвокат със съвет - консултирайте се, за да изкарате много пари. Превърнаха професията ми в долна сергия, каза още Атанасов.

Не знам колко плаща касата по тези пътеки. Касата плаща единица пари от началото на ковид кризата досега и ние не сме го надхвърляли този лимит. Може би между 1300-1400 лв. Аз не получавам тези пари. Болницата ги получава. Работата в клиниката намаля почти наполовина от началото на коронакризата. Ние работим предимно с коронавирусна инфекция. Минимумът е 10 дни да се върнат с оплакване, пътеката имала минимален престой по стандарт. За 20 дни обаче болницата получава същите пари, категоричен бе той.