След клинични проучвания в САЩ и Мексико с 30 000 души фирмата "Новавакс" (Novavax ) представи данни, че нейната ваксина е 93,4% ефективна срещу различните варианти на COVID-19, съобщи Ройтерс.

Това е входният билет на компанията да кандидатства за спешно разрешение на ваксината в САЩ и по света през третото тримесечие на 2021 г., съобщи компанията.

Ваксината е конвенционална и съдържа пречистени части от вируса, за да стимулира имунен отговор. Това е трети подход в борбата със заразата - наред с антигения, базиран на белтък от РНК, и аденовирусните ваксини.

Действа срещу британския и вариантите, открити в Бразилия Индия и Южна Африка. Те са били изолирани сред участниците в изпитването, обяви "Новавакс".

Ваксината е била 91% ефикасна при хора с висок риск за тежък COVID и 100% за умерен. Тя е 70% ефикасна при варианти, които "Новавакс" не е успяла да идентифицира.

Страничните ефекти са главоболие, умора и мускулни болки, в лека форма. Малцина участници са имали тежки нежелани реакции.

"Новавакс" ще произвежда 100 милиона дози на месец до октомври и 150 милиона дози на месец в последните 3 месеца от 2021 г.