Британски учени са разработили монтиращ се на тавана „Covid-детектор“, който може да открие дали някой в стаята е заразен с коронавирус само за 15 минути, пише в. "Сънди таймс". Изключително точното устройство, малко по-голямо от димен детектор, може да революционизира скрининга в салоните на самолетите, класните стаи, домовете и офисите. 

Проучвания на екип Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина (LSHTM) и университета в Дърам показват, че устройството има точност 98-100%, т.е. надеждно е, колкото PCR лаборатория за Covid-19 тестове, но е много по-бързо. Сензорът засича вещества, произведени от кожата или присъстващи в дъха на заразени с коронавирус. Тези „летливи органични съединения“, които създават миризма, са твърде фини, за да бъдат засечени от човешки нос. Но те могат да бъдат подушени от кучета. Машината е по-практична и дори по-точна от кучетата. Детекторите могат да усетят хората, които са се заразили, без да имат симптоми, което ги прави по-ефективни дори от PCR тестовете.

Устройствата имат потенциал за скрининг на много хора наведнъж. Отнема от 15 до 30 минути, за да вземат проби от въздуха в голяма стая, като резултатите се изпращат незабавно на мобилен телефон или компютър.

Очаква се те да струват около 5000 лири - устройствата не са евтини, но ако се използват за редовни сканирания за голям брой хора, те може да се окажат далеч по-икономични от честите лабораторни тестове.