Covid-19 все още не е покрит риск при всички застраховки, които се отнасят до пътуване в чужбина, съобщи БНР. Генералният секретар на Асоциацията на българските застрахователи Нина Колчакова съветва за пътуване да се правят 2 застраховки - „Помощ при пътуване“ и „Отмяна на пътуване“, които някои компании дават пакетно.

Все повече хора планират да пътуват, въпреки че пандемията още създава несигурност, казва Колчакова.

„Много наши членове реагираха, когато започна пандемията. Макар че пандемичният риск обичайно не се покрива от застрахователите, те направиха специални покрития за застраховката „Помощ при пътуване“, така че българските граждани, които пътуват в чужбина и имат такава застраховка с Covid покритие да могат да се възползват от медицинско обслужване в държавата, в която се намират. Това включва от PCR тест до лечение в болница и лекарствата, които са предписани“.

Но не всички компании от бранша предлагат подобно покритие:

„Препоръчваме изрично да попитате застрахователя си дали има такова Covid покритие застраховката му „Помощ при пътуване“ или не“

Цената на полицата е поносима: „Примерно за 4-членно семейство, ако реши да направи едноседмично пътешествие някъде в Европа, тази застраховка би струвала 25 лв. при 10 000 лв. застрахователна сума“.

Ако ще практикувате екстремни спортове, трябва да информирате застрахователя, за да предложи адекватен продукт.

В противен случай, ако пострадате при „сърф, скално катерене той може да ви откаже да плати медицинските разходи, тъй като това не договорено“.

Според Колчакова е разумно да се помисли и за още една полица, а именно – „Отмяна на пътуване“:

„Като всъщност отмяната може да е не само при заболяване на човека, който ще пътува. Тя може да е заради заболяване на негов близък, за попадане в болница на близък или дори само поставяне под карантина, тъй като човек от семейството е болен“.

Ако 4-членно семейство планира едноседмично пътуване с разходи за път и нощувки около 2000 лева, полицата би била 50-60 лева, каза Колчакова.