Медици от белодробната болница в Благоевград са се водили болни от коронавирус пациенти в нея, но са получавали заплати и бонуси, разкри проверка на Здравната каса.

23-ма от 36-те работещи в бившия тубдиспансер били настанявани в COVID отделението по различно време през 2020 г. и за всеки един касата е плащала клиничната пътека. Има мнимо лечение на фиктивни болни. Пациенти с белодробни болести са с непълна документация и в здравните им досиета липсват снимки и други изследвания, показа проверката. А лекарка от друг град е разчитала снимки дистанционно.

Преди дни полицаи и прокурори влязоха в болницата и иззеха компютри и документация. Има производство за безстопанственост, но няма още повдигнати обвинения.

"Случаи на медици, които лежат с коронавирус в болница и в същото време помагат на колегите си в лечение на други болни, бяха показвани по медиите като героични. Не виждам защо това да не е ставало и при нас. Получих констативния протокол на касата. Очаквам да ни наложат някакви наказания. Твърдят, че са намерили някакви нарушения. Ще обжалваме в съда. Досега сме имали няколко дела с касата и сме ги печелили", каза управителят д-р Петър Георгиев.

Според него, ако се стигне до прекратяване на договор с касата за някои от клиничните пътеки, болницата върви към закриване.

С констатациите на касата е запознат и председателят на Общинския съвет Радослав Тасков, защото болницата е общинска. "Запознал съм колегите с доклада. На 25 юни изтича договорът на управителя, конкурс за избор на нов ще има вероятно през есента. Вероятно ще решим дотогава той да изпълнява длъжността. Изчакваме да приключи проверката на прокуратурата. Говорих с д-р Георгиев, който бе категоричен, че 95% от констатациите на касата ще бъдат отменени от съда", каза Тасков.