25°C   София
 

Шансът да се разболееш след две дози е 1:22 500

Ваксинирани срещу коронавирус граждани на ЕС ще могат да се придвижват свободно от една страна в друга, съобщи португалското председателство на ЕС, цитирано от Ройтерс.

Условието е хората да са получили пълна ваксинация поне 14 дни преди пътуването.

“Държавите членки показаха консенсус относно възстановяването на свободното движение”, се казва в изявление на председателството. ЕС ще разшири и списъка на безопасните за посещение региони на общността.

Според резолюция държавите членки не трябва да налагат ограничения на движението като тестове, карантина или самоизолация, освен ако не са необходими и пропорционални.

Ограниченията към останалите пътници ще зависят от нивото на разпространение на заразата в страната, от която пристигат.

Очаква се системата за зелен пропуск да заработи до 1 юли, когато в повечето страни от ЕС започва отпускарският сезон. Сертификатът ще бъде издаван безплатно.

Ваксинираните с две дози намаляват риска да се заразят до 1:22 500, сочи ново проучване. За тях е 3 пъти по-малко вероятно да се разболеят в сравнение с получилите само една доза. Според изследването около 14 000 живота вече са спасени, а 42 000 хоспитализации са предотвратени благодарение на ваксинирането.

Приложение за следене на симптомите на коронавируса установило, че един на 543 души във Великобритания има симптоматичен COVID-19. Случаите се увеличават по-бързо при младите неваксинирани британци.

Европейският съюз се отказа да купи 100 милиона дози от ваксината на “Джонсън и Джонсън”. Решението свидетелства за намаляване на доверието към еднодозовата американска ваксина. Отначало тя бе сочена като важна за успешната ваксинация в Европа, но впоследствие отиде на по-заден план след проблеми с безопасността и доставките.новия световен ред
06/11/2021 20:24:50

Честита свобода, жълти звезди и т.н. Добре познато някога в Европа, но добре забравено. Сега претоплено под нова форма. И имат наглостта да твърдят че нямало проблем с ограниченията на останалите. Зависело от обстановката.. Ми тя се мени според желанията на този който я контролира. Симптоматични, безсимптоматични, всякакви измислени статистики - какви ли не аргументи и причини може да изфабрикуват за да ти нарушат правата. А и изюбоцканите да не бързат да се радват - боцкането няма да спре с двете дози, отсега си го казват. Свободата е кратка, докъм есента, тогава пак забрани и условия за да има следваща игла... Докога?? Някаква съпротива? Или овчи страх от страшния ужасен вирус, който явно блокира мозъка и не се разсъждава?

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

От какво е бил болен Ленин

Правят му секретна аутопсия в дачата в Горки От януари 1921 г. Ленин се оплаква от главоболие и...

Почина д-р Димитър Марков, спасил хиляди от ампутация

Последната молба към колегите му е да се грижат за дъщеря му и да я обучат за съдов хирург Съдовият...

Палачът на Романови умира от спукана язва

През нощта на 16 срещу 17 юли 1918 г. в мазето на Ипатиевия дом в Екатерининбург са убити последният...

Окуцяване от диабет

Със слаб ток притъпяват болката Диабетната невропатия е сериозно усложнение на захарната болест. С...

Как се познава менингитът

Менингитът е много коварна болест. Сутринта нищо ти няма, а надвечер си вече в кома в реанимацията....

Ако те боли глава, нямаш диабет

При хронична мигрена рискът от диабет от втори тип спада с около една трета, но това важи само за...

3 правила за дълголетие - добра храна, движение и секс

Правило №1 - Наслаждавайте се на любовта Медици, които изучават дълголетието, редовно изтъкват...

Нова мода - биохакинг

Целта е да си по-дълго млад и здрав Преди години Сергей Фаге пише статията "Аз съм на 32 г. и...

Британец реорганизира живота след Ковид-19

Как ще се живее след Ковид-19? Вече необратимо настъпиха твърде много и твърде дълбоки промени в...