Шансът да се разболееш след две дози е 1:22 500

Ваксинирани срещу коронавирус граждани на ЕС ще могат да се придвижват свободно от една страна в друга, съобщи португалското председателство на ЕС, цитирано от Ройтерс.

Условието е хората да са получили пълна ваксинация поне 14 дни преди пътуването.

“Държавите членки показаха консенсус относно възстановяването на свободното движение”, се казва в изявление на председателството. ЕС ще разшири и списъка на безопасните за посещение региони на общността.

Според резолюция държавите членки не трябва да налагат ограничения на движението като тестове, карантина или самоизолация, освен ако не са необходими и пропорционални.

Ограниченията към останалите пътници ще зависят от нивото на разпространение на заразата в страната, от която пристигат.

Очаква се системата за зелен пропуск да заработи до 1 юли, когато в повечето страни от ЕС започва отпускарският сезон. Сертификатът ще бъде издаван безплатно.

Ваксинираните с две дози намаляват риска да се заразят до 1:22 500, сочи ново проучване. За тях е 3 пъти по-малко вероятно да се разболеят в сравнение с получилите само една доза. Според изследването около 14 000 живота вече са спасени, а 42 000 хоспитализации са предотвратени благодарение на ваксинирането.

Приложение за следене на симптомите на коронавируса установило, че един на 543 души във Великобритания има симптоматичен COVID-19. Случаите се увеличават по-бързо при младите неваксинирани британци.

Европейският съюз се отказа да купи 100 милиона дози от ваксината на “Джонсън и Джонсън”. Решението свидетелства за намаляване на доверието към еднодозовата американска ваксина. Отначало тя бе сочена като важна за успешната ваксинация в Европа, но впоследствие отиде на по-заден план след проблеми с безопасността и доставките.