36°C   София
 

Ена от най-упоритите конспиративни теории за Втората световна война бе развенчана. Според нея заместник-фюрерът Рудолф Хес е избегнал възмездието, тъй като е бил подменен с негов двойник. Тази теория най-после е опровергана категорично чрез ДНК анализ, съобщи Асошиейтед прес.

Хес е съавтор на книгата "Моята борба" и е номер две в нацистката йерархия след Хитлер. Но на 10 май 1941 г. той прелита Ламанша сам в едноместен месершмит. Не успява да открие обаче набелязаната писта за кацане в шотландско имение и след като свършва горивото, скача с парашут и е заловен.

За постъпката му се дават две обяснения - че е подведен да отиде уж за среща с краля, на която да договори мир с британците, или че е беглец от нацистка Германия, в която е обявен за побъркан.

Хес е държан в плен през цялата война. След нея е отведен в Нюрнберг, където е съден заедно с другите висши военопрестъпници. Защитата пледира, че е невменяем, но на разпитите той дава доста смислени отговори. Осъден е на доживотен затвор и е пратен в затвора Шпандау в Берлин (където през 1933 г. Георги Димитров чака Лайпцигския процес). След освобождаването на Шпеер оттам през 1966 г. Хес остава единствен затворник в Шпандау чак до смъртта си. На 17 август 1987 г. е намерен обесен в килията с омотан кабел около врата му. Като причина за смъртта на 93-годишния затворник е посочено самоубийство, но според семейството му той е бил убит.

За да няма неофашистки сборища, след смъртта на Хес затворът Шпандау е разрушен. Тялото му е ексхумирано и изгорено, като прахът е изсипан над езеро, което се пази в тайна.

Но английският лекар Хю Томас, който е работил в Шпандау, настоява, че затворник № 7, представящ се за Хес, е с белези от рани по други места на тялото. И тъй като Хес е раняван 3 пъти през Първата световна война, британското правителство предприема разследване. То и после още три по същия повод завършват без заключение.

Едва сега мистерията е разбулена благодарение на американски военен лекар от запаса и на австрийски експерт по ДНК проби. Те са се снабдили с кръвна проба от Хес и са я сравнили с кръвни проби на негови роднини в Германия.

Резултатът е, че с 99,99% сигурност кръвта е била на нациста, т.е. има само 0,001% вероятност затворник № 7 в Шпандау да е бил негов двойник.

Д-р Шърмън Маккол от Военния медицински център във Вашингтон научил от свой колега, работил в Шпандау, че епруветка с кръвна проба на Хес е донесена оттам с цел да служи за обучение на млади медици. След години Маккол узнал за споровете около идентифицирането на Хес и поискал пробата за изследване. Д-р Ян Кислих, биолог от университета в Залцбург, извлякъл ДНК от пробата и двамата с Маккол намерили живи роднини на Хес за сравняването й.

"Доказахме, че затворникът "Шпандау № 7" е бил наистина Рудолф Хес, заместникът на фюрера на Третия райх. Конспиративната теория, че затворникът "Шпандау № 7" е двойник на Хес, е опровергана", пишат двамата медици. Според тях е налице пълно съвпадение на У хромозомата с жив роднина на Рудолф Хес от мъжки пол.коко
06/16/2021 10:28:27

Преди да пишете нещо научете правописа.Правилно е "Месершмит" а не "Месершмидт".

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Прощалното писмо на Чудомир е до Тодор Живков

Преди повече от половин век слага край на живота си Чудомир, най-смешният български писател. Той...

Ван Гог си реже ухото и накрая се гръмва

Още като дете Винсент ван Гог сериозно тревожел родителите си. Бил своенравен, а според...

Няма ген на дълголетието

Само 1 от 10 столетници може да предаде на своите потомци шанса и те да изкарат до 100 години,...

Кои лекарства се пият с най-много боязън

Който държи на здравето си, при всяко усещане за нещо нередно и особено при болка ходи при личния...

Лошият дъх е от сяра в устата

Ако имате лош дъх, не проклинайте късмета си - има го всеки четвърти. Миризмата от устата се нарича...

Вече и у нас присаждат фекалии!

От редактора: Тази статия е писана малко преди да стане известно, че присаждането на фекалии е...

Конспиративни теории за рака

По света се ширят 3 конспиративни теории за рака. Най-лесна за опровержение е третата - че акулите...

Философия на китайската медицина

Убождане с игли, отвари от билки, канали, по които в тялото тече енергията Ци – китайската медицина...

Упорити небивалици за рака

Ето 5-те най-упорити небивалици за рака, подхранвани от невежеството за човешката биологияа 1. Ракът...