Ена от най-упоритите конспиративни теории за Втората световна война бе развенчана. Според нея заместник-фюрерът Рудолф Хес е избегнал възмездието, тъй като е бил подменен с негов двойник. Тази теория най-после е опровергана категорично чрез ДНК анализ, съобщи Асошиейтед прес.

Хес е съавтор на книгата "Моята борба" и е номер две в нацистката йерархия след Хитлер. Но на 10 май 1941 г. той прелита Ламанша сам в едноместен месершмит. Не успява да открие обаче набелязаната писта за кацане в шотландско имение и след като свършва горивото, скача с парашут и е заловен.

За постъпката му се дават две обяснения - че е подведен да отиде уж за среща с краля, на която да договори мир с британците, или че е беглец от нацистка Германия, в която е обявен за побъркан.

Хес е държан в плен през цялата война. След нея е отведен в Нюрнберг, където е съден заедно с другите висши военопрестъпници. Защитата пледира, че е невменяем, но на разпитите той дава доста смислени отговори. Осъден е на доживотен затвор и е пратен в затвора Шпандау в Берлин (където през 1933 г. Георги Димитров чака Лайпцигския процес). След освобождаването на Шпеер оттам през 1966 г. Хес остава единствен затворник в Шпандау чак до смъртта си. На 17 август 1987 г. е намерен обесен в килията с омотан кабел около врата му. Като причина за смъртта на 93-годишния затворник е посочено самоубийство, но според семейството му той е бил убит.

За да няма неофашистки сборища, след смъртта на Хес затворът Шпандау е разрушен. Тялото му е ексхумирано и изгорено, като прахът е изсипан над езеро, което се пази в тайна.

Но английският лекар Хю Томас, който е работил в Шпандау, настоява, че затворник № 7, представящ се за Хес, е с белези от рани по други места на тялото. И тъй като Хес е раняван 3 пъти през Първата световна война, британското правителство предприема разследване. То и после още три по същия повод завършват без заключение.

Едва сега мистерията е разбулена благодарение на американски военен лекар от запаса и на австрийски експерт по ДНК проби. Те са се снабдили с кръвна проба от Хес и са я сравнили с кръвни проби на негови роднини в Германия.

Резултатът е, че с 99,99% сигурност кръвта е била на нациста, т.е. има само 0,001% вероятност затворник № 7 в Шпандау да е бил негов двойник.

Д-р Шърмън Маккол от Военния медицински център във Вашингтон научил от свой колега, работил в Шпандау, че епруветка с кръвна проба на Хес е донесена оттам с цел да служи за обучение на млади медици. След години Маккол узнал за споровете около идентифицирането на Хес и поискал пробата за изследване. Д-р Ян Кислих, биолог от университета в Залцбург, извлякъл ДНК от пробата и двамата с Маккол намерили живи роднини на Хес за сравняването й.

"Доказахме, че затворникът "Шпандау № 7" е бил наистина Рудолф Хес, заместникът на фюрера на Третия райх. Конспиративната теория, че затворникът "Шпандау № 7" е двойник на Хес, е опровергана", пишат двамата медици. Според тях е налице пълно съвпадение на У хромозомата с жив роднина на Рудолф Хес от мъжки пол.

Рудолф Хес, първи заместник на фюрера на Третия рай Адолф Хитлер
Рудолф Хес, първи заместник на фюрера на Третия рай Адолф Хитлер
Останките от разбилия се самолет на Хес в Шотландия
Останките от разбилия се самолет на Хес в Шотландия
Хес в затвора Шпандау в Берлин през 1985 г.
Хес в затвора Шпандау в Берлин през 1985 г.
Запазената кръвна проба на единствения затворник Шпандау.
Запазената кръвна проба на единствения затворник Шпандау.