Случаите на възпаление на сърцето при млади мъже в САЩ след РНК ваксина срещу Ковид-19 са повече от очакваното, предаде Ройтерс.

РНК ваксините срещу вируса са на "Пфайзер/Бионтех" и на "Модерна".

Американските здравни власти проверяват случаи на възпаление на сърцето, след като здравното министерство в Израел съобщи, че вероятно има връзка между него и поставянето на ваксина на "Пфайзер".

Учените в САЩ още не правят извод, че има връзка между РНК ваксините и случаите на миокардит или перикардит.

Над 50% от регистрираните в САЩ случаи на сърдечно възпаление са на хора между 12 г. и 24 г., които са получили втората си доза "Пфайзер/Бионтех" или "Модерна". На тази възраст са под 9% от ваксинираните в САЩ срещу Ковид-19. Значителна част от оплакванията се появяват в рамките на седмица след ваксинацията.

283 са случаите на възпаление на сърцето в САЩ след втората доза на хора между 16 г. и 24 г. А очакванията са били за между 10 и 102 случая в тази възрастова група, отчитат от Центровете за контрол и превенция на заболяванията. Малко под 80% от случаите са на мъже.

Отчетен е ръст на получилите възпаление на сърцето след втора доза и при хора на възраст 16-39 г. спрямо тези след първа игла.

Около 130 милиона американци са получили по две дози РНК ваксина.